Хората обикновено възприемат бягането по два коренно различни начина - или го обичат, или го мразят.

То е болезнено, досадно и изтощително. Така че какво кара хората да го обичат? Защо тези, които го мразят, все пак го правят? Ами просто защото ползите от бягането далеч надхвърлят омразата.

Много хора започват с бягането, защото искат да свалят няколко килограма или да стегнат краката си. Това естествено са потенциални ползи от бягането, но изобщо не са единствените.

Четете още: За бадемите и диетата

Една от най-големите ползи, които носи този спорт, е за цялостното здраве на организма. Факт е, че бягането помага за най-различни неща. Ето и списък, направен от bodytime.bg, с някои от най-големите ползи от него:

1. Помага да спечелим битката с излишните килограми

Много хора започват да бягат редовно, за да свалят излишното тегло. Независимо дали са с наднормено тегло или просто искат да изгорят последните 4-5 килограма мазнини, или пък просто искат да поддържат моментното си тегло, около 60% от хората стартират, за да контролират килограмите си. Бягането е една от най-подходящите физически дейности за топене на мазнините. Всъщност, с изключение на карането на ски, бягането гори най-много калории на минута в сравнение с всички останали кардио упражнения.

2. Предотвратява загубата на мускулна и костна маса

Нашите мускули са изградени така, че да отговарят на натоварванията, на които ги подлагаме. Като седите пред монитора по цял ден, костите ви растат по-слаби, но чрез редовно бягане скелетът ни получава това, от което има нужда, за да бъде здрав. Освен че ни помага да поддържаме доброто здраве на вътрешността на тялото, доказано е, че бягането увеличава хормона на растеж, който е основен фактор при изграждането на мускулната маса и на тялото като цяло.

3. Помага ни в борбата с болестите

Бягането намалява риска от инсулт и рак на гърдата. Редовното му практикуване е считано като опция за лечение от доста лекари, които го препоръчват на пациентите си, които са изложени на висок риск от остеопороза, диабет и хипертония. Бягането намалява риска от сърдечен удар чрез укрепване на сърцето и понижаване на кръвното налягане. То поддържа еластичността на артериите по много добър начин, тъй като при бягането те се разширяват и свиват почти три пъти повече от обикновено.

4. Поддържа и подобрява общото здравословно състояние

Бягането е една от най-добрите дейности, които хората могат да практикуват, за да подобрят здравето си. То повишава нивото на „добрия” холестерол и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, а освен това насърчава използването на 50% от капацитета на белите дробове, който обикновено не се използва напълно. Бягането засилва имунната система чрез създаването на по-голяма концентрация от лимфоцити (бели кръвни телца, които атакуват болестите)

5. Повишава увереността

Бягането изгражда увереност и самочувствие така, както малко други индивидуални спортове могат. То помага на индивида да се справя с изпитанията в живота много по-леко и да се чувства по-сигурен в себе си. Бягането осигурява усещане за сила и свобода, тъй като започвате да усещате краката и тялото си като мощни, способни. Увереността се покачва дори още повече при тези, които свалят килограми.

Четете още: Съвети за изваяно тяло от Камерън Диас

6. Помага за намаляване на стреса

Това е друга огромна полза от бягането. То ви дава времето, което ви е нужно, за да помислите за проблемите от живота или да избягате от тях, а напрежението у вас постепенно спада. Далечните разстояния са идеални за премахване на главоболието, породено от всекидневните проблеми. Какво би било по-добро от няколко часа бягане навън, през които да прочистите ума си и да намерите решения? Скоростното бягане е страхотно за изкарване на агресията и гнева. Вкарайте цялата си енергия в няколко спринта и ще се почувствате по-добре.