Има продукти и ястия, които стимулират апетита и предизвикват преяждане и напълняване.

Ето и един списък на петте вида храни, които са най-опасни за диетата ви.

1. Месните супи

Мислите си, че ще изядете една порция зеленчукова супа с месен бульон и това ще ви засити? Ни най-малко. Скоро пак ще сте гладни.

Наситените месни или рибешки бульони представляват концентрат от хранителни вещества. Рецепторите на стомаха подават сигнал за това към мозъка и в резултат на това се отделят повече стомашни сокове. Така че няма да се разминете само с първото ястие – организмът ви ще си поиска после и салата, и основно ястие, и десерт.

Алтернативата: заменете месните супи със зеленчукови и гъбени. Има дори и специална зеленчуково-супена диета, която помага за бързо сваляне на излишните килограми.

2. Пърженото


Дори само мисълта за пържено месо или златисти картофки може да разпали сериозно апетита ви. Причината за това е, че обонятелните ни рецептори не могат да устоят пред силната миризма на пържените ястия.

В резултат на това стомахът произвежда повече солна киселина, която е достатъчна за разграждането на цялата тази вкусотия без остатък. Не искахте да ядете толкова, така ли? Късно е вече.

Алтернативата: изберете по-малко апетитните, но по-здравословните и полезни варени и задушени ястия.

3. Маринованите продукти



Маринованите краставички, доматчета, маслини, гъби и т.н. са изключително вкусни, но не могат да заситят глада.

Междувременно оцетната киселина, която се съдържа в тях, предизвиква допълнително отделяне на стомашни сокове и след леката кисело-солена закуска ще ви се прииска да хапнете още нещо.

Освен това ще ожаднеете. Но тъй като солта задържа водата в организма, с всяка чаша вода само ще увеличите теглото си.

Алтернативата: пресни зеленчуци и салати – те са нискокалорични и няма да навредят на фигурата ви.

4. Лютото

Ястията с лют червен пипер, джинджифил и суров чесън или лук загряват организма отвътре, стимулират кръвообращението и повишават метаболизма, но и апетита. По същия начин действат и горчицата и хрянът.

Алтернативата: не си мислете, че сте обречени да ядете безвкусна храна. Можете да замените пикантните и люти подправки с “безобидни” за апетита ви добавки – копър, магданоз, босилек, риган и др.

5. Киселите плодове

Киселите плодове стимулират отделянето на стомашни сокове. Затова не е препоръчително да залъжете глада си с шепа червен касис или една кисела ябълка – апетитът ви ще се засили още повече. Ако пък страдате от липса на апетит, кисело-плодовата закуска ще ви помогне да се настроите за пълноценно хранене.

Алтернативата: сладки плодове като фурми, смокини и череши. Малки количества от тях ще ви помогнат да утолите глада си.