Автор
Woman.bg

Идеи как да се раздвижим, докато сме в задръстване (Част II)

Част II (Сила и гъвкавост)

Едно от най-използваните оправдания да не тренираме е, че нямаме време. Съвременният живот е изпълнен с работни и семейни ангажименти. Но ако ви кажа, че всъщност можете да използвате автомобила си като фитнес зала, ще ми повярвате ли? Всеки ден прекарваме часове в задръствания. Вместо да се изнервяме, можем да събудим тялото си сутрин или пък да преборим натрупания стрес вечерта.

1. Усукване на гръдния кош – едно от най-приятните и едновременно с това полезни движения за горната част на гръбнака, а най-добрата новина е, че можете да го практикувате дори на бюрото в офиса.

2. Сгъване и разгъване на гръбнака – колкото повече се грижите за гръбнака си, толкова по-щастлив и безболезnен живот ще живее той и вие покрай него.

3. Захват и сила на предмишницата



Хванете силно волана отгоре и изправете лактите, тази позиция ще ви помогне да изградите сила в пръстите, китките и предмишницата. Също така ще бъдете приятно изненадани следващия път, когато влезете в спортната зала и опитате да се наберете на някой лост или да направите мъртва тяга;
Хванете волана този път от долната страна, но този път със свити лакти – ползите са подобни на предното упражнение, но тук ще го усетите още по-силно, заради свитите лакти.

4. Позиция на седалката – уверете се, че не сте нито твърде близо, нито твърде далеч и изправете облегалката, така че да сте с прав гръб. Тук инструкциите са относително лесни и ще ви спестя снимката.

5. Използвайте и двете ръце, докато карате и не се навеждайте надясно или наляво – отново правило номер едно – без чупки в гърба!

6. Дишане – колкото и странно да ви звучи, ако нещо ви е трудно – дишайте, независимо дали движението изисква сила или гъвкавост, дълбокият дъх ще ви помогне да овладеете всяка една позиция.
Вдишайте през носа, докато усетите как коремът ви се изпълва с въздух и се опитайте да издишате дори още по-бавно. Работете върху спокойното дишане до момента, в който спрете да чувате звука от дъха си. Какво по-добро от малко анти-стрес терапия, докато чакате пред червения светофар.

Автор: Радослав Рангелов

Радослав Рангелов се занимава с кондиционни тренировки повече от 10 години, също така е сертифициран атлет към Gymnastic Bodies, USA. Прилага различни методи на трениране, но фокусът е върху подобряване на мобилността на тялото и тренировките за сила със собствено тегло, с елементи от спортната гимнастика. Той е основател и на Motivity GST. Актуален график с груповите занимания можете да откриете тук.