Всяка година, историята се повтаря. Само при мисълта за гастрономическия празничен маратон Ви става лошо. Изобилие от храна, напитки, почерпки и много още. Каквото и да си говорим, Коледа и Нова година не са извинение за преяждане. От друга страна, краят на годината не е и моментът да следваме определена диета. Да си доставяме удоволствие - да, но без да сме между ножа и вилицата, които ни притискат.

Кои са противопоказните диетични навици, за които е добре да забравим покрай Коледа и Нова Година?

Петте здравословни правила за добро хранене покрай празниците са изключително лесни за осъществяване, стига да се освободим от оковите на преустановените представи за празчните трапези.

- Никакви диети, особено преди празниците. Лишавайки се от храна, рискът да се нахвърлим на празничната трапеза е голям. Преяждането е неминуемо. Същевременно може да качите излишни килограми, които след това ще се питате как да свалите.

- Да възпираме глада. Лишението води до изкушение. Да, те се сервират заедно. Затова е редно да си сипваме от всичко, но по малко.

- Да прескачаме хранения. Ако се надявате да пропуснете семейния обяд на 25-ти, за да се освободите (уж) от тежката вечеря, грешите. Това е една от основните грешки, които допускаме покрай празниците. Тялото е машина. А, за да работи тя правилно, е редно да я зареждаме с енергия. Няма по-правилен начин от редовното хранене, за да изхвърляме натрупаното.

- От друга страна, имайте предвид, че алкохолът не е добър заместител на храната. Обратното е. Колкото и нискокалоричен да е той, шансовете да напълнеете и огладнеете са високи.

И не на последно място, похапването между две хранения е коварно. Излишно е! Да, с всяка следваща чаша кафе и/или чай се сервират бонбони, шоколад, бисквити и не само, но това не означава да посягаме към тях.