Диетите - този ад в живота ни - сякаш нямат край. Тук сме събрали няколко интересни факта за сложните хранителни режими, за ползите и драмите около тях.

90% от жените във Великобритания са били на диета някога в живота си.

Британски учени са установили, че дамите прекарват средно по около 17 години от живота си в спазване на диета.

Средностатистческата жена губи около 9 пъти теглото си по време на живота си.

Повечето дами спазват диета два пъти годишно, като всеки път свалят средно по около 5 кг.

По-малко от 1 % успяват да спазят даден хранителен режим цяла година.

Средно 35 дни в годината всяка жена е на строга диета, за да изглежда добре на плажа.

Мазните храни унищожават обонянието ни – американски учени направили експеримент с мишки. Резултатите сочат, че за 6 месеца консумация на мазна храна от страна на гризачите, половината от невроните им спират да функционират. Опитните мишлета, които били хранени с мазни и тлъсти храни, забавили движението си, а наред с това спрели да реагират на миризми, за разлика от тези, които били хранени със здравословна храна.

"Гладна мечка, хоро не играе" не важи във всички случаи. При по-обилно хапване в обедната почивка кръвта отива в стомаха и съсредоточаването и сериозната работа стават значително по-трудни. Ето защо специалистите препоръчват по-лек обяд особено през горещите месеци.

Резултатите от проучване в САЩ сочат, че закръглените дами са много по-склонни да изпитват удоволствие в много аспекти от живота си. Това се дължи на факта, че дамите, които имат апетит към храната, имат апетит и към всяко нещо в живота и се стараят да си го доставят в големи количества.

Най-честите причини за започване на диета са – наближаващо лято (33%), здраве (22%), сватба (18%). Двете най-чести причини, изтъквани за спиране на диета, са любовта към храната (35%) и липса на воля (33%).

20% от анкетираните жени заявяват, че здравословната храна е прекалено скъпа.

37% от жените на диета по света твърдят, че се опитват да си върнат щастието чрез шопинг.

Четете още: 5 грешки в храненето, които пречат на отслабването ви