Автор
Теодор Муховски

Ужасът на всяка дама: окосмяване по ръцете - какво да направим

Гъстите и тъмни косъмчета могат да изглеждат доста непривлекателно върху изящните ръце на дамите. Но ние знаем как да се справим с тях.

Някога се е смятало, че жените, които имат обилна растителност по ръцете си, трябва да са късметлийки в живота. А едно от предсказанията гласи, че такава жена ще се омъжи и бракът ѝ ще тръгне много добре. Но днес окосмяването по ръцете може леко да изплаши потенциалния съпруг.

И всичко това заради факта, че обществото е буквално обсебено от това, че тялото на едно момиче трябва да е идеално гладко, без наличие на косми по него, въпреки че това е напълно неестествено.

Окосмяването по ръцете може да бъде наследствено, т.е. самата природа е решила, че по тялото си ще имате растителност. Много експерти отбелязват, че причина за ненаследственото израстване на тъмно и твърдо окосмяване може да бъде производството на мъжки хормони, което може да доведе до заболяването хирзутизъм.

Също така космите могат да започнат да растат повече поради проблеми с работата на жлезите с вътрешна секреция, щитовидната жлеза или в случай на хормонална недостатъчност по време на бременност. Експертите отбелязват, че веднага щом забележите внезапно нарастване на окосмяването по ръцете си, най-добре е да посетите лекар, за да разберете каква е причината.

Как да се отървете от окосмяването?

Най-разпространеният метод е бръсненето. Това е напълно безболезнен вариант, който не причинява голям дискомфорт. В този случай обаче момичетата се сблъскват с някои недостатъци: косъмчетата бързо ще пораснат отново и ще станат по-твърди и по-гъсти.

"Депилацията с восък по правило винаги причинява врастване на косъмчета, може да доведе до изгаряния и често до посттравматична пигментация (цветът на кожата може вече да не е равномерен). Лазерният лъч има бактерицидно действие. При епилация винаги се "откъсва" не само косъмът, но и повърхностният защитен слой на кожата. Затова няколко дни след епилация кожата е гладка, а след това по-суха и груба" - разказва Анна Глухова, козметик.

Друг вариант е да се използва епилатор. Той ще бъде донякъде болезнен, но след няколко процедури чувствителността на кожата значително ще намалее. Голям плюс е, че косъмчетата няма да растат толкова бързо. Важно е също така да разберете: за да повторите процедурата, ще трябва да изчакате косъмът да порасне отново с няколко милиметра, за да може епилаторът да го улови и отстрани.

Тайните за красота на тайландките
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Тайните за красота на тайландките

Автор Евелин Попадийна

"Лазерната епилация е единственият метод за радикално премахване на окосмяването за постоянно. Лазерният лъч е т.нар. селективен, което означава, че въздейства само върху пигмента на косъма и не засяга околната тъкан. Съвременните лазерни системи разполагат с невероятни системи за анестезия, които правят процедурата възможно най-комфортна за всяка чувствителна зона.

Не се допуска растеж на косъм между процедурите в продължение на поне 3 седмици след първата процедура и поне 3-4 месеца в края на курса. Не е необходимо да изчаквате да израстват косъмчета, както при епилация" - казва Анна Мартянова, козметик.

Освен това, след правилно проведен курс от процедури за лазерна епилация, ефектът се поддържа в продължение на 5 години с ежегодни профилактични процедури (1-2 пъти годишно). В случай на промени в хормоналния фон растежът на космите се възобновява.

Дали да премахнете окосмяването по ръцете, въпреки, че може да е съвсем лек пух, зависи от вас. На първо място, това е въпрос на личен комфорт и естетически предпочитания. А ако има някакви притеснения, тогава може би е по-добре наистина да я премахнете и да не се притеснявате повече за нея.

Днес има много начини да се отървете от нежеланата растителност по ръцете. От тях мога да препоръчам епилация с восък и шугаринг (обезкосмяване с гъста захарна паста). Те ще осигурят гладки ръце за около 2 седмици. Но имайте предвид, че минималната дължина на косъмчетата за тяхното отстраняване - 0,5 мм. Ще се наложи да "пораснат".

Фотоепилацията (излагане на широколентова светлина) и лазерът имат по-дългосрочен ефект - за 1,5-2 месеца. Тези методи имат противопоказания: бременност, увреждане на кожата и пресен тен. Ако направите процедурата сега, ефектът ще продължи почти до края на лятото.

Кремовете за депилация могат да предизвикат дразнене и алергии при чувствителна кожа, бъдете внимателни. След използване на електрически епилатор може да останат враснали косми. По-добре е да не използвате самобръсначка за тази зона. В противен случай рискувате да се сдобиете с гъст израстък от тъмни, плътни косъмчета, които едва ли ще хармонират с отворената лятна рокля.

И накрая, не забравяйте да се грижите за ръцете си между процедурите: нанасяйте овлажняващ лосион и периодично правете скраб/пилинг.

Ако искате да премахнете космите от дрехите, добавете тази съставка към вашето пране
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

Ако искате да премахнете космите от дрехите, добавете тази съставка към вашето пране

Автор Теодор Муховски