Автор
Ева Григорова

Първи случай на морбили в България, започва спешна имунизация

Тревожна новина от последните часове - първи случай на Морбили в България. Диагнозата на 4-годишно детенце е потвърдена в края на миналата седмица от Националния център по заразни и паразитни болести. И ако сега ще си кажете "сигурно детето не е било ваксинирано", всъщност истината е друга - то е било ваксинирано с първа доза, заразата се е случила преди поставянето на втората.

Обяснението на НЦЗПБ за случая е, че детето не е направило добър имунитет към ваксината. Първият случай на морбили е в София и той налага кампания за спешна имунизация за деца без личен лекар и с пропуснати имунизации срещу морбили, паротит и рубеола.

Какво представлява заболяването?

Морбили е дребна шарка, остро инфекциозно заболяване и е силно заразно. Според доц. Мангъров, то се среща най-често при деца, които не са ваксинирани. Той казва още, че ако детето не е имунизирано, има обрив по цялото тяло, зачервени очи, сълзене и всичко това, придружено с висока температура, е възможно да става дума за морбили, но това трябва да бъде установено, единствено с помощта на лекар. Мангъров бърза да успокои, че децата, които са имунизирани, истински, а не само по документи, няма вероятност да се заразят с това заболяване.

Заразяването се осъществява по въздушно-капков път - чрез говорене, кихане, кашляне, плач и издишане. Случва се в затворени пространства - учебни заведения, детски градини, общестен транспорт, когато болният се намира на 1-2 метра от нас.

Заплахата от морбили е в световен мащаб, съобщават от СЗО, като се говори за надигаща се вълна от зараза в Европа.