Автор
Теодор Муховски

Страховитата свирка на ацтеките - защо издава най-смразяващия звук в света

За повечето съвременни хора свирката е неразривно свързана с образа на спортния съдия. Не всички знаят, че тя е древен сигнален и музикален инструмент, който присъства в различни култури. Една от най-уникалните по външен вид и звук е ацтекската "смъртоносна" свирка.

Ужасяваща находка

Цивилизацията на ацтеките, наравно с тази на маите и инките, е най-голямата и най-известната в Латинска Америка. Тяхната империя, която заема централната и южната територия на днешно Мексико, просъществува до XVI в., като оставя на археолозите много работа и загадъчни находки.

Под улиците и площадите на Мексико сити се намират руините на древни ацтекски храмове, в които редовно са се извършвали жертвени обреди. През 1999 г. археолози, които разкопават храм, посветен на ацтекския бог на вятъра Еекатл, се натъкват на останките на обезглавен млад мъж. Това, което прави находката забележителна, е чифт музикални инструменти, стиснати в ръцете на скелета. Това били малки керамични свирки с издълбани в тях зловещи черепи - олицетворение на бога на смъртта и задгробния живот.

За какво се е използвала ацтекската свирка: версии

Намереният инструмент се нарича ацтекска смъртоносна свирка. Често може да се прочете обща история, според която звукът, издаван от нея, е най-ужасният и плашещ на света. Съществува версия, че свирките са използвани за сплашване на врага: твърди се, че стотици воини едновременно са надували свирките по време на битка. Някой предполага, че инструментите е трябвало да копират писъците на хората, които са били принасяни в жертва. Но дали това наистина е било така? Тези версии могат да бъдат оправдани с жестокостта на ацтеките, които проливали много кръв.

Истинското предназначение на находката остава загадка за учените. Те все още не могат да кажат как точно е звучал инструментът на ацтеките. В популярните видеоклипове за възпроизвеждане на "най-страшния звук" се използват не точни копия на свирки, а техни по-големи версии. Последните могат наистина да изплашат неподготвения слушател със звук, подобен на сърцераздирателен писък.

Оригиналните свирки са с размер само пет сантиметра и издават много по-скромен звук. Ето защо единственото, което изследователите могат да кажат със сигурност, е, че инструментът е имал ритуално значение.

Мнение на археолога

Свирката е надута за първи път през 2000 г. от археолога Арнд Бот, който е специалист по музикални артефакти. Полученият звук наподобява звука на вятъра. Археологът твърди, че предколумбова Америка е единственото място, където са правени свирки с такъв дизайн. По същото време инструменти от този тип са изобретени от маите, които са живели няколко века по-рано от ацтеките.

Символиката на свирката, според учените, е свързана с вярванията на ацтеките за опасния път към задгробния живот. А ритуалите на живите са помагали на починалите да извършат това пътуване. Ацтеките вярвали, че в задгробния живот трябва да се преодолее огромно поле, в което духат свирепи ветрове.

В един религиозен ръкопис вятърът е олицетворен от обсидианови остриета, които ацтеките използвали по време на жертвоприношения. Възможно е по време на тези ритуали да са били използвани и свирки. Звукът, който те издавали, трябвало да олицетворява ледения вятър на задгробния живот.

Вероятно никога няма да разберем със сигурност как точно е била използвана древната находка - тя ще си остане загадка на една изчезнала цивилизация. А всички, които обичат да гъделичкат нервите на себе си и на околните, могат лесно да си купят съвременно копие на свирката от някой онлайн магазин.

Племето, в което гостите правят секс с домакинята
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Племето, в което гостите правят секс с домакинята