Автор
Woman.bg

Филм разкрива драматичната история на Монтесори

Вълнуващата биографична драма „Мария Монтесори: Новата жена“, посветена на световноизвестната италианска лекарка и педагожка, тръгва в разпространение у нас.Филмът беше част от програмата на Синелибри 2023 и бе представен лично от режисьорката Леа Тодоров. Главната роля се изпълнява от очарователната Жасмин Тринка („Фортуната“, „Никой не се спасява сам“), една от актуалните звезди на италианското кино. В останалите роли са Лейла Бахти, Рафаеле Еспозито, Нанси Хюстън.

Действието се развива през 1900 година. Лили д’Аленжи, парижка кокотка на върха на славата си, бяга от Париж, за да скрие умственото увреждане на своята дъщеря. Когато пристига в Рим, животът ѝ се преобръща след срещата с харизматична жена лекар на име Мария Монтесори, която е разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която иска публично да олицетворява la nouvelle femme, т.е. една модерна и еманципирана жена, за целта трябва да плати висока цена – тайно, извънбрачно майчинство. Скоро Мария ще трябва да избере между детето и призванието си.

На 12 април 2024 г. „Мария Монтесори: Новата жена“ тръгва в регулярно разпространение в арткината в цялата страна. За прожекциите няма възрастови ограничения.