Автор
Люблена Папазова

Филм разказва за първата любов на Ейми Уайнхаус

Кино филмът „Ейми Уайнхаус: Back to Blacк” е безпрецедентен поглед към вдъхновяващата, но и трагична история на една от най-ярките и иконични фигури в света на съвременната музика. Разказан от гледната точка на Ейми и вдъхновен от дълбоко личните ѝ текстове, филмът проследява ранния възход на певицата към славата, разкривайки човека зад феномена и бурната любовна връзка в центъра на един от най-легендарните музикални албуми на всички времена.

Рисувайки ярка, изпълнена с живот картина на улиците на Камдън, който тя нарича свой дом, и улавяйки борбите на световната слава, продукцията отдава почит на артистичността, остроумието и честността на Ейми, както и се опитва да вникне в нейните демони. Филмът дава на зрителите безпощаден поглед към съвременната машина за знаменитости и въздействаща почит към един талант, който се появява веднъж на света.

Режисьорка е Сам Тейлър Джонсън( „50 нюанса сиво”), която разказа и историята на младия Джон Ленън и която е близка приятелка на Уайнхаус. Изборът на младата британска актриса Мариса Абела за главната роля беше поставен под въпрос – и заради липсата на достатъчно опит в киното, както и заради това, че не прилича достатъчно на певицата. Нейният баща - Мич Уайнхаус - основател на фондация "Ейми Уайнхаус", обаче защити решението:

"Мариса е чудесен избор за ролята, дори и да не прилича точно на Ейми".