Автор
Антония Михайлова

Прекаленият апетит: Какво да правите, ако постоянно искате да ядете

Постоянното желание за лека закуска е истински проблем и не само за тези, които са с наднормено тегло, но и за онези, които въпреки че ядат голямо количество храна, остават стройни. Повишеният апетит може да е симптом на много сериозни заболявания.Гладът е обективна и недвусмислена реакция на организма към липсата на хранителни вещества. По този начин тялото сигнализира, че за да продължи да функционира както обикновено, е необходимо да се попълнят енергийните резерви, които са изчерпани след последното хранене.

Ако няма ново попълване, тялото почти веднага започва да се възстановява, като първо използва най-достъпния вид енергийни резерви - гликоген от мускулната тъкан, а след това променя хормоналния баланс. Ето защо гладът трябва да се избягва, дори ако сте на диета и се опитвате да отслабнете.Апетитът е съвсем друг въпрос. Най-често се причинява от психологически фактори, а в някои случаи и от заболяване. Но опасен е не апетитът, който изпитвате, докато се наслаждавате на храната, а този, който ви кара да ядете много повече от необходимото за нормалното функциониране на тялото ви.

Повишен апетит - здравословни проблемиАко погледнете от физиологична гледна точка, повишеният апетит е защитен механизъм, който тялото включва, когато има заплаха от глад. Тялото създава излишък, с който да е подготвен при подлагането на следващ стрес, предизвикан от глад и който ще бъде изразходван в момента, когато започнат хранителните ограничения.Такава неизправност в тялото, предизвикана без наличието на глад обаче, най-често е признак на заболяване. Причината за фалшивия апетит в повечето случаи е дисфункция на ендокринната система, включително захарен диабет и патологии на щитовидната жлеза. Прекомерният апетит може да бъде причинен и от хелминтни инвазии, както и от заболявания на храносмилателната система, мозъчни тумори и хипогликемичен синдром.

Приемът на определени лекарства, включително хормонални контрацептиви, лекарства, съдържащи хормони и инсулин, включително синтетични глюкокортикоиди, също може да провокира повишаване на апетита.Ако наистина сте загрижени за необяснимо повишаване на апетита, преди да предприемете каквото и да е, трябва да се консултирате с личния лекар и да вземете подходящи тестове, за да изключите тези обективни причини и да започнете да премахвате здравословните проблеми.Психологически причини за повишен апетитАко сте постоянно гладни, това може да е причинено от психологически проблеми като:

  • хронична депресия и апатия;
  • нервно изтощение;
  • преумора;
  • тежък нервен шок;
  • постоянен стрес.

Когато почувствате, че сте на ръба на нервното изтощение, компенсирайки го с преяждане и не можете самостоятелно да преодолеете психогенния глад чрез самоконтрол или чрез разрешаване на настоящата трудна ситуация, трябва да се консултирате с психотерапевт. Направете това, без да чакате затлъстяването и здравословните проблеми да се добавят към вашите психологически проблеми.
Други причини за фалшив апетитЗа щастие или за съжаление, повечето случаи на неконтролиран апетит се обясняват с напълно различни причини и тези причини са свързани с незачитане на здравето.В тези случаи фалшивият апетит може да бъде следствие от:неправилна диета;дехидратация на тялото;липса на сън;прекомерна физическа активност.

Някои хора просто са свикнали да се хранят повече от нужното и са привикнали тялото си с това, за което дори лекото намаляване на консумираните калории се превръща в истински стрес. Неправилните хранителни навици и подутият стомах са обяснението за повишения апетит, от който страдат някои дами.

Когато гладувате и отлагате основното хранене за вечерта, тогава приемате големи количества храна и преяждате. Ето защо подобен тип гладуване далеч не е за препоръчване.

Жаждата за сладкиши - кифлички и шоколади - също допринася за усещането за глад. Това се дължи на факта, че тези „бързи“ въглехидрати, въпреки че носят усещането за насищане, последното не трае твърде дълго. Причината е, че те се усвояват твърде бързо. Ето защо скоро след похапването на сладко отново чувстваме глад. За да намалите апетита, яжте нерафинирани храни, богати на фибри - тогава чувството на глад и апетитът ще изчезнат за дълго време.Освен това трябва да пиете повече вода - понякога дехидратацията се бърка с желанието за ядене. Спазвайте правилен хранителен режим и начин на живот, включете физическа активност в ежедневието си, лягайте си навреме и спете достатъчно. Ако спазвате гореописаните правила, след месец желанието постоянно да дъвчете нещо, ще отзвучи напълно.

Тези 6 напитки потискат и най-вълчия апетит
НОВИНИ
Автор Лилия Стаменова

Тези 6 напитки потискат и най-вълчия апетит

Не прилагайте интензивни диети, за да отслабнете бързо. Ще провокирате хормонален дисбаланс и в резултат на това апетитът ви ще се повиши. Връщайки се към нормалното си хранене, вие бързо ще възстановите предишното си тегло.Друга причина за повишен апетит е предменструалният синдром и бременността. Ако големият ви апетит се дължи на ПМС, ще ви бъде трудно да се преборите с него. Приемете го, но след като менструацията ви приключи, се опитайте да регулирате приема на храна, като намалите мазните и сладки храни.По време на бременност повишеният апетит е нещо напълно нормално. По никакъв начин не се опитвайте да гладувате или да се подлагате на разни диети от страх от напълняване. Трупането на килограми е естествен процес в периода на бременността. Важно е да не превишавате с вредните продукти, да не лишавате плода от основни хранителни вещества, да консумирате „правилните“ храни, менюто ви да е балансирано и богато на витамини и микроелементи.