Автор
Веселина Петрова

Равносилно на насилие: Когато децата ви стават свидетели на семейните ви скандали

Когато детето е постоянен свидетел на конфликтите между своите родители, това може да бъде много вредно за него.В САЩ федералната законова дефиниция за насилие над деца е „всяко скорошно действие или бездействие от страна на родител, или попечител, което води до смърт, сериозно физическо или емоционално увреждане, сексуално насилие или експлоатация".Гледането и слушането на родителите да се карат през цялото време е очевиден източник на сериозна емоционална вреда за всеки, който го наблюдава.Крясъци, обиди, ругатни, каквото и да било насилие (дори към неодушевени предмети), заплахи за напускане един на друг, намеса на друг член от семейството, съседи или дори полиция.Повечето хора, които са има проблеми с партньора си, са били свидетели на проблеми между родителите им.

Ако сте били свидетели на постоянни караници като дете, като голям човек може да изпитвате: депресия, безпокойство, посттравматичен стрес, проблеми с партньора, неспособност да обичате, проблеми с доверието.

Психолозите са категорични, че терапевтирането на възрастни, които като деца са живели в нефункционални семейства, отнема толкова време, за да се възстановят, колкото и при други форми на насилие над деца.

Първо трябва да помогнете на себе си и партньора си, а след това да започнете терапията на детето си, за да може да се справи с безпокойството и травмата, които е преживяло досега в живота си.

Няма как да компенсирате това, че детето ви живее в постоянен стрес и безпокойство. Не искате то да порасне и да ви мрази, или по-лошо, да порасне и да постави децата си в същата ситуация, в която то самото е било? Тогава просто променете средата, променете себе си, сменете партньора. Друго решение няма, пише "Мила".