Автор
Теодор Муховски

Самонараняване: 6 признака, че отдавате жизнената си енергия на други хора

Време е да разберете как да разпознаете енергийните вампири в живота си, за да можете да се предпазите навреме от тях.

Как да осъзнаете, че от вас се отнема енергия, и как да се държите в такава ситуация? Отговаря духовният учител Палагея Крилова.

Всеки от нас има енергийно поле. Човек може да излъчва и поглъща, т.е. да дава енергия и да я взема от другите.

Как да разберете дали близо до вас има енергиен вампир? Тяхната мотивация има една обща черта - вампирите правят всичко, за да привлекат вниманието ви. Те често ще понижат вибрационната ви честота до страх, срам или вина, ако се нуждаят от по-тъмна енергия.

6 признака, че енергията ви се отнема от вас

1. Провокация

Ако хората започнат да спорят с вас и активно да прокарват своята позиция, дори и да не се ангажирате особено с нея, вероятно губите енергия. Провокацията може да изглежда като обвинения или претенции, за да ви въвлече в емоционален спор.

2. Задаване на въпроси заради самото задаване на въпроси

Вашият събеседник постоянно задава безсмислени въпроси. И вие се чувствате уморени, но се страхувате да откажете да му отговаряте, тъй като не искате да изглеждате груби и невъзпитани. Най-вероятно тук налице е изтичане на енергия.

3. Сбиване и бягство

Всеки е изпитвал прилив на адреналин в някакъв момент заради нечии груби думи или действия. Например, ако ви обвинят без основание. В този момент вие излъчвате нискочестотна енергия и тя се поглъща от тези, които са провокирали ситуацията. Може да се появи чувство на страх, беззащитност.

4. Безсмислени разговори

Срещали ли сте хора, които постоянно говорят нещо, като по радиото? Те се опитват да задържат вниманието ви, като говорят. "Слушайте ме", крещят очите им. В момента вече не разбирате за какво говорят и защо ви е нужна информацията. Така се получава изтичане на енергия.

5. Съжаление

Позицията на жертва е много често срещано състояние на ума. Но някои хора манипулират другите в опит да създадат съжаление за себе си. Те се оплакват много от всичко: от неблагодарните деца, от високите цени, от несправедливата държава, от своите болести и бедност. Омаловажавайки себе си, те получават необходимата им енергия от вас - от ролята на спасител.

6. Хиперактивност

Срещали ли сте хора, които постоянно ви прекъсват? И местоимението "аз" се появява във всяко тяхно изречение. Това е ясен знак, че привличат вниманието на другите към себе си. За такива хора е важно да бъдат в центъра на вниманието. Те имат раздуто его и обичат да глезят егото си. Понякога в тяхната компания се чувствате като зрител на представлението на някоя звезда. По този начин отдавате енергията си на този човек.

Да давате или да не давате енергия е ваш избор. В края на краищата даването не винаги е нещо лошо. Всички ние обменяме енергия, когато общуваме. Майките дават любов и грижи на децата си. Възрастните деца дават внимание на възрастните си родители. Отдаваме енергия на блогърите, когато разглеждаме новите им публикации, на звездите от шоубизнеса, когато ги гледаме как творят.

Ключът е в баланса. Ако вземате много, не забравяйте да давате обратно. И обратното, ако правите много за другите, не забравяйте да вземате. Важно е съзнателно да кажете "стоп", ако решите да спрете да "храните" с енергия тези, които ви лишават от нея, без да го осъзнават.

Как да се предпазите?

1. Спазвайте неутралитет

Това, което не предизвиква у вас емоции, не ви контролира. Не забравяйте, че емоциите са енергията, която ви напуска.

2. Спрете диалога

Не се страхувайте да кажете "не". Хората често се страхуват да кажат "не" заради образа на "добрия човек". Те се страхуват да не бъдат приети, отхвърлени, да не бъдат обичани. Искат да се харесат и да бъдат мили, затова не могат да поставят граници. Помнете, че не добрите са тези, които са обичани, а силните са тези хора! Знайте как да спрете изтичането на енергия: отдалечете се навреме, сменете разговора или просто ги помолете да ви дадат почивка. Не се колебайте да изразявате желанията си и никога не бъдете нетърпеливи.

3. Изберете състояние на ума

Когато се появи въпросът "Какво да правя?", винаги избирайте хармоничното си състояние. И вземайте решения от един-единствен критерий: "Как се чувствам?", "Чувствам ли се добре?", "Какво искам?".

4. Произнесете защитна фраза

Ако изведнъж се окажете в трудна ситуация и не можете да контролирате емоциите си или хода на събитията, или пък ви се налага да бъдете в едно поле с даден човек, спомнете си фразата: "Нямаш власт над мен". Изричайки я мислено, вие създавате защитна бариера, през която никой няма да може да влияе на волята ви.

Опитайте се да се откъснете от случващото се - все едно гледате филм и всичко това не се случва с вас. По този начин ще създадете защитна аура. Не забравяйте не само да защитавате себе си, но и да давате любов на хората около вас, защото понякога това е много важно.

Забавни комикси: 5 сигнала, че излизаш с емоционален вампир
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Забавни комикси: 5 сигнала, че излизаш с емоционален вампир

Автор Woman.bg