Автор
Ева Лъчезарова

Слънчевата Анна Стойкова пред Woman.bg: За любовта си към сладкото, новата си книга и за това с какво можем да заменим бялата захар

Слънчевата Анна, по-известна като магьосницата на веган кухнята и звезда от MastefChef гостува на Woman.bg, за да си поговорим за една от най-големите ѝ страсти - сладкото! Тя има над 54 хиляди последователи в Instagram и е създателка на бранда Veganna. Анна вдъхновява със своята страст към здравословното хранене, а нейната втора книга „Любими бохо десерти“ предлага идеи за сладкиши без печене, закуски, понички и бисквитки; тартове, торти и кексове.

Заредена с неоспоримия оптимизъм и ентусиазъм на Веганна, книгата носи посланието, че „здравословно“ и „вкусно“ съвсем не са противоположни понятия. Тя цели да развенчае мита, че здравословното хранене е скучно, като вместо това ви предизвиква да забравите за пакетираните, нездравословни лакомства и да запретнете ръкави в собствената си кухня.

- Привет, Анна! Все още в обществото ни битуват различни митове, свързани с веганството, кой според теб е най-големият и как би го коментирала?

- Привет, привет! Според мен най-големият мит е, че не можем да живеем без месо. Чувала съм всякакви налудничави твърдения, сред които: “Ако не ядеш месо, ще умреш!”, а любимият ми въпрос пък е: “Как си набавяш протеина, ако не консумираш месо?!”. Истината е, че в растенията се съдържат всички незаменими аминокиселини, необходими за правилната функция на организма. Да, със сигурност протеинът е по-лесен за набавяне чрез консумация на месо, от колкото с консумация на изцяло растителна храна, но с достатъчна информираност, балансирано правилно хранене и добре планиран високо протеинов веган режим, е абсолютно възможно да си набавяш дори и по 140 грама протеин за деня само от растения! Вече 5+ години се храня по този начин и както виждате все още съм тук и мога да отговоря на тези въпроси!

- Наскоро издаде втората си книга „Любими бохо десерти“, би ли ни разказала повече за нея?

- Втората ми книга създадох, за да декларирам любовта си към сладките изкушения, но в здравословен вариант. В нея споделям историята си как от малка обожавах да се навъртам около мама в кухнята, докато тя приготвяше неустоими десерти и любовта ми към тях се зароди още от ранна възраст. Когато пораснах, започнаха осъзнатите избори за това с каква храна искам да зареждам тялото си, а именно любимите сладкиши трудно се вписваха в тази картинка вече. Така се роди страстта ми да създавам здравословна версия на всяка сладка калорийна бомба, която обожавах да хапвам от малка. Ето защо в книгата ми “Любими бохо десерти” ще откриете рецепти за любимите ми НЕздравословни известни десерти, но под формата на здравословни овесени каши за закуска, сладоледи на клечка, барчета и още. Обаче те са на основата на изцяло здравословни продукти като овес, черен шоколад, ядкови тахани, фурми. Бялата захар е заменена от много по-добри алтернативи като кокосова захар, кленов сироп, паста от фурми, плодови пюрета и други. Повечето от рецептите са без глутен, което ги прави подходящи за повечето хора. В книгата, разбира се, има и най-различни торти, сред които сватбената ми торта, която приготвих сама, както и чийзкейкът ми, с който спечелих мястото си в МастърШеф. Всяка от рецептите е придружена и с история, с която ви разказвам нещо от моя живот или какво ме е вдъхновило да я създам.

- Кой, според теб, е най-добрият заместител на бялата захар?

- Както вече споделих, по-добрите заместители на бялата захар за мен са кленов сироп и кокосова захар. Харесвам много и фурмите, както и сиропа от фурми. Това, разбира се, не означава, че ефектът на тези по-здравословни продукти ще бъде много по-различен върху нивата на кръвната ни захар. В крайна сметка организмът ни превръща въглехидратите в едно и също - глюкоза. Работата е там, че бялата захар е силно рафинирана и при нея това ще се случи в пъти по-бързо, отколкото при консумация на фурми например. Всичко се дължи на количеството фибри, които забавят този процес.

- Ако срещнеш човек, който е скептичен към веган десертите, кой от тях би го предизвикала да опита?

- Чийзкейкът, който ми осигури място в МастърШеф. Вярвам, че ще бъде любов от първа хапка!

- Би ли ни споделила коя е любимата ти сладка закуска, която си приготвяш, когато бързаш сутрин?

- Най-любими за тези случаи са ми пренощувалите овесени каши (най-вече “сникърс” и “рафело”), защото се приготвят от предната вечер и на сутринта просто можеш да си ги вземеш с теб на работа или училище. Ето защо често забърквам всичко в буркани и затварям с капачки на винт или пък в стъклени кутийки с плътно затваряне. Така са и удобни за транспортиране!

- В книгата си споделяш, че е добре да хапваме сладко в определени граници, какви са те за теб?

- Вече споделих как въглехидратите се превръщат от организма ни в глюкоза и тъй като повечето десерти съдържат предимно този макронутриент, не е окей да се прекалява със сладкишите. Всичко е в баланса и дори и здравословните десерти трябва да се консумират съзнателно. Смятам, че в правилна комбинация със спорт и движение, както и едно активно ежедневие, балансиран прием на разнообразни храни, съдържащи всички макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати), един десерт на ден не би навредил! Като аз винаги ще избирам и препоръчвам да се набляга на здравословните десерти, съдържащи повече фибри, които забавят естествено процеса на превръщане в глюкоза от организма, която влияе на нивата на кръвната ни захар. Това НЕ е медицниски съвет! Говоря изцяло от личен опит!

View post on Instagram
 

- Кой е най-ценният съвет, свързан с храненето, който би дала на нашите читателки?

- Обичайте тялото си и се грижете за него, като подбирате внимателно горивото, с което го зареждате. В случая храната е това гориво. Не правете компромис с качеството, вашето тяло е вашият храм и дом за цял живот - ОБИЧАЙТЕ ГО!