Автор
Евелин Попадийна

Как да възстановим щитовидната жлеза

Не сте променяли начина си на хранене, а качвате килограми с всяка секунда? Тези симптоми са познати на лекарите, те говорят за намалена функция на щитовидната жлеза.

Хубаво е да знаете, че не бива да пренебрегвате тази диагноза. Симптомите включват увеличаване на теглото, умора, депресия, лоша концентрация, суха кожа и запек. Ако вече сте преминали през това състояние, е хубаво да бъдете по-внимателни по време на възстановителния период, особено ако приемате лекарства.

Проблемът със щитовидната жлеза, познат като хипотиреоидизмът, се причинява от автоимунно заболяване, наречено „болест на Хашимото“. Той има силен генетичен компонент, когато имунната система атакува щитовидната жлеза. Ако не се лекува, ще имате затруднения със свалянето на килограмите, но ако се третира адекватно, то няма да имате никакви проблеми. Затова е важно в менюто на хората, преминали състоянието, да присъстват храни, които подпомагат за ефекта на лекарството.

За да възстановим правилното функциониране на щитовидната жлеза и по-бързо да изгаряме мазнини, е желателно да спазваме тези здравословни съвети:

Селен
Яденето на храни, богати на селен – бразилски орехи, морски дарове, яйца, слънчогледови семки и чесън, ще ви помогне да поддържате здравословен метаболизъм. Дефицитът на селен може да се провери с кръвен тест.

Йод
Добрата функция на щитовидната жлеза изисква адекватни нива на йод, минерал, изискван от органа за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Важно е консумирането на храни богати на йод – водорасли, морски риби, ананас, морска сол, спанак и марули.

Почивка
Намерете начин да пречиствате съзнанието си – йога, топли бани, упражнения, четене. Освен психическо пречистване, трябва да направите и физическо такова.

Без глутен
Редица изследвания показват, че автоимунните заболявания, по-специално болестта на Хашимото, може да бъде свързана с  непоносимост към глутен.

Храна
Избягвайте захар, кофеин, рафинирани храни, консерванти, добавки и оцветители. Гответе с кокосово масло, което е полезно за щитовидната жлеза. Избягвайте консумацията на неферментирали соеви продукти.

Стрес
Стресът е огромен фактор, който може да има негативно влияние върху вашите хормони на щитовидната жлеза.

Свежи храни
Хранете се със свежи и регионални храни, такива, с каквито са се хранили предците ни, подарени ни от земята. Не яжте пържени храни, заложете на варени или печени.

Бъдете силни
Това, че страдате от Хашимото, не бива да ви отчайва. Продължавайте напред, живейте свободно и се чувствайте добре. Само по този начин ще сте заредени с енергия и здраве и ще успеете да поддържате теглото си. С комбинирано лечение, диета и начин на живот симптомите на болестта могат да изчезнат завинаги.