Автор
Ева Григорова

3 причини, поради които съпругът ви не трябва да бъде най-добрият ви приятел

Въпреки че близкото приятелство е основна част от всички здрави романтични връзки, също така е много важно да имате свои приятели. При това те да бъдат отделни от човека, с когото споделяте легло, ипотека или дете.

В новата си книга The Other Significant Others авторката Райна Коен твърди, че съсредоточаването на живота ви около приятелства, а не само около романтични партньори, не само ще ви направи по-щастливи – това ще ви предпази от самотата, ако се разделите.

Коен казва, че за нея е било важно да наблюдава как неин роднина продължава да влиза в дългосрочни връзки, където романтичният партньор „е довереник и треньор в кариерата и партньор за интелектуални разговори и съквартирант“, само за да бъде оставен абсолютно сам, когато тези връзки се разпаднат. „Това илюстрира един от реалните рискове да заложиш всичко на един човек и да нямаш други видове връзки“, каза Коен. "Ако нещата тръгнат на зле, както би могло това да се случи с романтичните връзки, тогава слагате всичките си яйца в една кошница."

Тя сподели причините, поради които всеки трябва да има множество смислени приятелства и връзки извън романтичния си партньор.

1. Така са живели хората през по-голямата част от историята

Коен казва, че гледането на партньорите като на най-добри приятели е сравнително ново явление, което се популяризира едва през последните 50 години. Исторически погледнато, хората „откриха част от най-голямата си емоционална интимност в еднополовите си приятелства, отчасти защото не очакваха да намерят това в брака, който беше много по-практична връзка“, споделя Коен. Инвестирането в близки взаимоотношения не само е научно доказано, че ви помага да живеете по-дълго: това са правили и вашите предци.

2. Имате повече потенциал за растеж

В специално проучване двойки, които са от дълги години заедно, били попитани за техните най-добре пазени брачни тайни, а личният живот (включително приятелствата) била една от основните тайни, които помагат за поддържането на връзката свежа. Голяма част от това е свързано с новите преживявания, които приятелствата предлагат извън романтичното партньорство. „Имането на повече близки взаимоотношения в живота ви ви отваря за повече хора, от които да се учите и да ви влияят“, каза Коен. Приятел може да ви запознае с ново хоби, да повлияе на кариерата ви, да ви даде съвет, променящ живота ви.

3. Вашата романтична връзка ще бъде по-щастлива

Да имате големи очаквания от партньора да бъде най-добрият ви приятел, най-близкият член на семейството и горещ любовник може да създаде повече конфликти във връзката ви - особено ако сте винаги един до друг. Но инвестирането на време в различни приятелства всъщност укрепва връзката ви с партньора. „Имането на повече хора в живота ви може да създаде повече пространство, за да бъдете развълнувани да се виждате отново и отново“, каза Коен. В същото време това може „също така да намали натиска един човек да бъде винаги правилният човек за всеки вид нужда и желание, които имате“.