Автор
Веселина Петрова

Тези три манипулативни фрази помагат да получим желаното

Всеки от нас поне веднъж е използвал манипулативни фрази. Не е хубаво, но го правим, защото в този момент се чувстваме безсилни или не виждаме друг вариант. Ето три фрази, с чиято помощ често постигаме желаното...

„Всички го правят!“Никой не иска да бъде различен, да бъде сочен с пръст, да бъде отлъчен от цялото. Затова често, когато искаме нещо, казваме, че всички го имат или правят, не може ние да сме различните... Обикновено това е фраза, използвана от децата спрямо родителите.

„Мислех, че ти ще се погрижиш!“

Мдааа, прехвърля се отговорност, насажда се вина. Вие си измивате ръцете, а у другия остава усещането, че нещо не е направил както трябва, че се е провалил. И е готов да изкупи тази вина с каквото вие пожелаете. Но дали това е правилният начин за комуникация?

„Само, ако можеше да направиш това за мен...“

Искате нещо, знаете, че може и да не го получите, но така поставен въпросът, вече е доста по-различен. Защото човекът срещу вас ще се почувства длъжен да отговори на желанието ви положително. Защото иначе би изглеждало така сякаш не държи на вас, не ви е приятел, не ви подкрепя.

За съжаление манипулативните фрази често могат да станат причина за насаждане на недоверие, вина и за разрив в отношенията.Важно е да можете да поставяте граници и да зачитате границите на останалите. Ако имате усещането, че някой ви манипулира, в реда на нещата е да кажете „не“ и да отдадете приоритет на собствените си потребности и интереси.На манипулативното поведение може да противодействате с откритата и честна комуникация.