Автор
Веселина Петрова

Знаете ли как да различите настинката от пролетната алергия?

Пролетта е на прага ни. А с нея и алергиите. Хремата, кашлицата и главоболието може да не са знак за настинка. Как обаче да разпознаем причината за неразположението си?Хремата. Тя е един от най-често бърканите симптоми на алергия, защото се появява и при настинки, и при вирусни инфекции. Алергените предизвикват дразнене в носната лигавица, а тя започва да отделя секрет. Можете да разпознаете кога хремата е причинена от алергии по това, че тогава е водниста, не е лепкава и не е гъста, няма цвят, за разлика от хремата, причинена от вируси и настинки.

Кихавиците. То е характерен белег на пролетните алергии. Не бързайте да приемате противовъзпалителни медикаменти. Така само ще натоварите организма с излишни лекарства, които нямат отношение към състоянието ви.

Главоболие и отпадналост. Те са характерни за грипните състояния, дори за настинките, но могат да се появят и при пролетни алергии. Затова често двете състояния биват обърквани едно с друго. Пролетните алергии предизвикват главоболие и могат да ви накарат да се чувствате апатични и заспали, заради затруднението, което хистамините предизвикват във функциите на имунната система.

Болки в гърлото. Лигавицата на гърлото може да се раздразни при пролетни алергии и това да ви накара да объркате състоянието с настинка. Възпалението в лигавицата на гърлото се случва заради дразненето на алергените, предизвикващи реакция в тъканите на дихателните пътища, пише България он еър.