Автор
Веселина Петрова

Ето защо искат да извадим лаптопа от багажа, когато летим със самолет?

Проверката за сигурност на летището е част от пътуването. През специалните скенери минават дамските ни чанти, раници, а служителите ни карат да свалим коланите, обувките, а също така да извадим лаптопа от багажа. Често съм се питала защо. Ето го и отговорът.
Нищо не е същото след 11 септември. Атентатите от 11 септември 2001 г. промениха правилата за летищна сигурност. В миналото можеше да минавате през проверка с ръчна чанта, пълна с всякакви вещи. След 11 септември всичко, което може да се използва за оръжие, бива конфискувано. А в лаптопа могат да бъдат скрити някои вещества, малки елементи, които да бъдат използвани за направата на оръжие...

Рентгеновите лъчи и лаптопа. Скенерът, през който минава ръчният ни багаж, всъщност е рентген. Лаптопът и някои други устройства са твърде плътни, за да бъдат сканирани добре, ако се намират в чанта заедно с други вещи.

Някои летища са модернизирали 3D сканирането и това позволява вече да не вадите лаптопа, но все пак повечето предпочитат да направите. За всеки случай.

Със сигурност изкуственият интелект ще промени и протокола за сигурност на летището. Системите с AI ще обучават компютрите да разпознават потенциални заплахи в сканираните изображения, ускорявайки процеса, казват специалистите. Ще видим...