Автор
Веселина Петрова

5 много важни причини да хапвате лук по-често

Лукът е изключително полезен зеленчук. Често го включваме в ястията, но знаем ли наистина какви ползи носи за здравето ни?

Има антибактериални свойства

В народната медицина лукът се използва за облекчаване на кашлица и настинка. Има достатъчно научни доказателства за неговите антибактериални свойства. Помага при наличието на стафилококи и ешерихия коли. Т.нар. стар лук съдържа кверцетин - флавоноид, който помага на тялото да пребори някои упорити бактерии.

Грижи се за здравето на сърцето

Кверцетинът има и противовъзпалителен ефект. Смята се, че в комбинация с други полезни съединения, може да повлияе за добрата работа на сърцето. В червения лук има 2 пъти повече кверцетин отколкото в жълтия, и 14 пъти повече отколкото в чесъна. Лукът ни помага да държим кръвното налягане и нивата на холестерола в норма.

Регулира нивата на кръвната захар

Според някои проучвания, консумацията на 100 г суров червен лук значително понижава нивата на кръвната захар след 4 часа. Този ефект отново се приписва на кверцетина, който взаимодейства с клетките в тънките черва, панкреаса, черния дроб и скелетните мускули.

Може да бъде ефективен за регулиране на теглото

Лукът влияе върху наднорменото тегло и може да намали риска от затлъстяване, както и да подобри функцията на черния дроб, сочат резултатите от други проучвания.

Подобрява работата на червата

Лукът е богат на фибри, особено на онези, които се грижат за здравето на стомашно-чревния тракт.