Лукът е изключително полезен зеленчук. Често го включваме в ястията, но знаем ли наистина какви ползи носи за здравето ни?
Има антибактериални свойства
В народната медицина лукът се използва за облекчаване на кашлица и настинка. Има достатъчно научни доказателства за неговите антибактериални свойства. Помага при наличието на стафилококи и ешерихия коли. Т.нар. стар лук съдържа кверцетин - флавоноид, който помага на тялото да пребори някои упорити бактерии.
Грижи се за здравето на сърцето
Кверцетинът има и противовъзпалителен ефект. Смята се, че в комбинация с други полезни съединения, може да повлияе за добрата работа на сърцето. В червения лук има 2 пъти повече кверцетин отколкото в жълтия, и 14 пъти повече отколкото в чесъна. Лукът ни помага да държим кръвното налягане и нивата на холестерола в норма.
Регулира нивата на кръвната захар
Според някои проучвания, консумацията на 100 г суров червен лук значително понижава нивата на кръвната захар след 4 часа. Този ефект отново се приписва на кверцетина, който взаимодейства с клетките в тънките черва, панкреаса, черния дроб и скелетните мускули.
Може да бъде ефективен за регулиране на теглото
Лукът влияе върху наднорменото тегло и може да намали риска от затлъстяване, както и да подобри функцията на черния дроб, сочат резултатите от други проучвания.
Подобрява работата на червата
Лукът е богат на фибри, особено на онези, които се грижат за здравето на стомашно-чревния тракт.