Автор
Антония Михайлова

5 начина да заченете момче: Мнението на експерта

Като цяло експертите не са склонни да говорят за програмиране на пола на нероденото дете. Първо, не е етично и второ - да се довериш на подобен метод на 100% е пълен абсурд. 

Ако все пак наистина искате да сте наясно с някои трикчета, ще ви споделим, че съществуват прийоми, с които да повлияете на природата по някакъв начин. Елена Мариуца, специалист по планиране на пола на детето, коментира пред Wday.ru популярните методи.

В деня на овулацията 

Да си припомним училищната програма. XX са женскитe хромозоми, XY са мъжкитe хромозоми. Ако яйцеклетката на жената се оплоди от сперматозоид с X хромозома, ще се роди момиче. Ако се оплоди сперматозоид с Y хромозома, ще се роди момче.

Доказано е, че най-активните Y-сперматозоиди живеят ярък, но кратък живот, докато по-малко активните X, напротив, умират много по-късно. Това означава, че нашата задача е да „хванем“ Y хромозомите. Ето защо в деня на овулацията шансовете за зачеване на момче са по-високи, отколкото в други дни, тъй като алкалната среда е благоприятна за Y хромозомите. Остава само да вземем решение за датата. Овулацията обикновено настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл. В 28-дневен цикъл това е 14-тият ден. Възможни са обаче отклонения - поради обикновен стрес или заболяване. Така че бъдете нащрек!

Коментар на експерта

Разреждането на цервикалната слуз в средата на менструалния цикъл всъщност улеснява проникването на спермата през нея. Най-силните и бързи успяват – това са „момчетата” (Y-сперматозоидите). Методът обаче не работи на 100%, в най-добрия случай работи на 60-70%, уточнява Мариуца.

Според китайския календар 

Календарът е изобретен от китайски медици преди повече от седем века, но това не пречи и бъдещите родители да се вглеждат в него. За хората от западния свят навярно подобен тип предсказания и календарни изчисления ще звучат абсурдно или суеверно, но според китайците това съвсем не е така. Китайската легенда гласи, че това какъв пол ще бъде бебето, може да се планира и предопредели чрез възрастта на майката и месеца на зачеването. При разкопки в китайска гробница е била намерена каменна плоча, в която е записана тази формула и много жени от източните култури се осланят на нея до днес. 

За да направите своето изчисление чрез китайския календар, намерете графата с вашата възраст и вижте къде тя се пресича с предполагаемия месец на зачеване. Ако квадратчето е в син цвят, то вероятността да имате момче е по-голяма, а ако е в розов – може би ще ви се роди момиченце. Науката сериозно ще изкритикува подобни подходи, но пък нищо не пречи да опитате.

Коментар на експерта

След повече от 25 години общуване с майки и бащи преди и след раждането Маруца стига до следната статистика - едва всеки втори случай уцелва целта. 50 на 50.

Чрез обновяване на кръвта

Има теория за обновяването на кръвта през определен период от време, като начална точка винаги е рождената дата. Тази теория е използвана при планирането на бременността и да се разбере пола на бебето според рождената дата на родителите. Това става, като се взима под внимание рожденият ден на майката спрямо рождения ден на бащата и, разбира се, датата на зачеване. Калкулаторът изчислява кога всеки родител е обновил своята кръв, спрямо рождената си дата, след това тази информация се обобщава и калкулаторът показва какъв пол ще е бебето. 

Кога мъжете обновяват своята кръв? 

Теорията за актуализиране на кръвта при мъжете показва, че това се случва на всеки 4 години. Смята се, че през този период мъжете имат най-голяма сила и точно затова е правилно да се планира зачеване на 20, 24, 28, 32, 36 и 40 години. По този начин детето ще е здраво и ще има силен имунитет. 

Кога жените обновяват своята кръв? 

При жените нещата изглеждат малко по-различно. Според теорията за обновяване на кръвта, при жените това подновяване се случва на всеки 3 години. Или от тук следва, че оптималният период за забременяване е 18, 21, 24, 27, 30, 33 и 36 години. При раждане периодите се изменят, защото след всяко раждане жената обновява своята кръв.

Коментар на експерта 

Според Маруца нашите прабаби са знаели за този метод, но самата тя не би му се доверил на 100%. Съществува например силно вкоренено популярно мнение, че жена с отрицателен Rh фактор ражда само еднополови деца. Това не е така, категоричен е експертът. Маруца отбелязва още, че изменение в периода на обновяване на кръвта може да има и поради други причини като: обширна загуба на кръв, наранявания, даряване на кръв, хормонални проблеми, аборти при жените и различни заболявания, така че периодите на подновяване на кръвта са доста субективни. При жените вероятността за неуспех на времето за подновяване е по-висока от тази на мъжката поради хормонални неуспехи, отложени аборти или спонтанни аборти.

Според лунния календар 

Смята се, че Луната влияе не само на живота и благосъстоянието, но и на потомството. Когато е в мъжките зодии - Водолей, Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец, вероятността да се зачене син се увеличава. И е желателно това да се случи на 11, 15, 19 или 21 лунен ден: според астролозите тогава именно синът ще се роди умен, здрав и енергичен.

Коментар на експерта

Далеч съм от астрологията, уточнява Елена Маруца. Но когато жените идват при мен и ме питат дали да се доверят на този метод, казвам: „За да получите пълния ефект, опитайте го.“ Трудно е да се прецени какво помага в крайна сметка - Луната или моят метод, или всички заедно. Давам 95% гаранция за изследванията си, не нося отговорност за прогнозите на Луна.

Какво усеща бебето в първите дни и седмици след раждането си?
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Какво усеща бебето в първите дни и седмици след раждането си?

Автор Елена Ангелова

Диета

Има хора, които вярват, че начинът на храненето също може да повлияе върху пола на бебето. Елена Маруца разказва за своя пациентка, която твърдяла, че е родила син благодарение на това, че е яла зелени банани седмица преди и след овулация по препоръка на съпруга си. Той пък бил чул това от свои роднини. 

Всъщност съществува мнението, че някои микроелементи влияят върху биохимичната структура на яйцеклетката. Според това схващане, жената, която иска да зачене момче, към дневното си меню 3-4 месеца преди раждането трябва да увеличи приема на храни, богати на калий и натрий. Такива са бананите, портокалите, прасковите, гъбите, картофите, варивата, зърнените храни, рибата, месото, консервираните краставици, черният шоколад, белъците, сините сливи, фурмите. 

Коментар на експерта

Сперматозоидите узряват за 90 дни и през това време те наистина могат да бъдат повлияни. Броят на Y-клетките няма да се увеличи, както много хора си мислят, но качеството и подвижността на сперматозоидите ще се подобрят. Вероятността за зачеване на момче е 60% при приема на продукти, богати на гореспоменатите микроелементи.

Ако щете, вярвайте: 

Слабите момичета с тегло под 54 кг са най-склонни да родят момиче. 

Полов контакт в „мъжки“ дни - понеделник, вторник, четвъртък - носи мъжка рожба. 

Ако мъжът е по-възрастен и по-активен от жената, има по-голям шанс да забременеете с момче.

Към броя на годините, които една жена навършва, докато е бременна, добавяме номера на месеца на зачеването (например август - осми) и едно, след което разделяме на две. Ако резултатът излезе с остатък, ще се роди момче.