Автор
Веселина Петрова

Тази билка пречиства кръвта и има благотворен ефект върху целия организъм

Тя пречиста кръвта, но помага и при много други проблеми като депресия, умора, слаб имунитет. Става въпрос за копривата - онова обикновено растение, което не обичаме много, защото "жули" кожата. Но е супер полезно за здравето ни. 

Богата е на биоактивни вещества - флавоноиди, витамин В9 или фолиева киселина, аскорбинова киселина, т.е. витамин С. За полезните ѝ качества споделя Михаил Гинзбург, доктор на медицинските науки, директор на Самарския изследователски институт по диететика и диетична терапия в Москва. 

"Полезна е за нашия метаболизъм. Копривата може да бъде фактор, който стимулира имунитета и регенерацията на клетките “, отбелязва специалистът. 

Според него недостигът на витамин В9 води до анемия, сърдечни заболявания и депресия. Витамин B9 също е отговорен за здравата кожа, структурата на косата и състоянието на ноктите. 

Витамин С пък често е определян като лек за всички болести. 

"Противопоказания за консумацията на коприва практически няма “, казва експертът. Трябва да се внимава само при стомашни заболявания, като гастрит или пептична язва

Копривата нормализира липидния метаболизъм, има хемостатичен ефект, заради съдържанието на витамин К, който участва в производството на фактора на кръвосъсирването - протромбин. Освен това има противовъзпалителен ефект ускорява регенерацията на тъканите, повишава тонуса на матката и червата, подобрява сърдечната и дихателната дейност. Полезна е дори за зрението, пише Аctualnо.