Автор
Антония Михайлова

Код здраве: Учени откриха протеин, който не позволява на клетките да стареят

Учени от университета в Осака са идентифицирали протеина HKDC1, който играе ключова роля в поддържането на два от най-важните органели в клетките ни - митохондриите и лизозомите. По този начин той предотвратява стареенето на клетките. 

Изследването е публикувано в списание PNAS. Повреждането и измененията на въпросните органели води до стареене на клетката, а когато това се случи в целия организъм - настъпва смърт.

В допълнение, ръководителят на изследването - Менджинг Куи, отбелязва, че HKDC1 колокализира с протеина TOM20, разположен във външната мембрана на митохондриите. 

Митохондриите играят роля на енергийни централи на клетката. С времето обаче те се повреждат и трябва да бъдат унищожени от тялото - задача на протеините PINK1 и Parkin. HKDC1 спомага за този процес чрез въздействие с друг протеин - TOM20. 

Лизозомите от своя страна поддържат чистотата на клетката, като поглъщат отпадъци, попаднали в нея. Повредят ли се обаче, последствията са ясни и могат да се изразят в различни болести или просто умиране на тъкани.

HKDC1 се оказва ключов и за лизозомален ремонт - митохондриите и лизозомите контактуват помежду си чрез протеини, наречени VDAC, а именно новооткритият HKDC1 осъществява този контакт.

Възможно е: 5 начина да спрем стареенето
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

Възможно е: 5 начина да спрем стареенето

Автор Ева Григорова

Подобно революционно откритие означава, че вече сме абсолютно наясно с начина, по който клетките регулират ключовите си органели. HKDC1 се активира именно когато е налице митохондриален или лизозомален стрес и при по-млади организми това става успешно и води до разчистване на остарели митохондрии и лизозоми. 

Това, разбира се, не означава, че още от сега учените ще могат да изолират HKDC1 на хапче, което да пием веднъж на ден, за да ни се удължи живота. Откритието категорично обаче е важна стъпка към по-добро разбиране на ключови клетъчни процеси, които в бъдеще да доведат до намирането на начин за забавяне процесите на стареене на клетките, както и до ликвидирането на Алцхаймер и на най-тежките онкологични заболявания.