Автор
Антония Михайлова

Тази фраза на Коко Шанел ще ви помогне да победите най-големия си страх

Габриел Бонер Шанел, или Коко, както често я наричат, си отива на 10 януари 1971 г. на 87-годишна възраст. През дългия си и изпълнен със събития живот тя успява не само да завладее света на модата, но и да преобърне обичайните привички на обществото, да научи хората да гледат на мечтите си по различен начин и никога да не се отказват от желанията и целите си.

Животът на Габриел не е бил никак лесен. Шанел е едно от шест деца в семейство с много скромни финансови доходи и на 11-годишна възраст се озовава в сиропиталище в абатството Обазин. Смъртта на майка ѝ тласка момичето в суровата реалност, но шивашките умения, на които тя се обучава в Обазин в продължение на 6 години, отворят за нея нови врати.

View post on Instagram
 

"Ако искате да имате нещо, което никога не сте имали, ще трябва да направите нещо, което никога не сте правили", ще каже по-късно Шанел. "И не мислете за съмнения и страхове", ще допълни мисълта си тя.

Преди да се насочи към модата, Коко се изявява като певица и танцьорка и дори постига завиден успех сред в заведението, където прави своя дебют в тази област. 

Бъдещата модна икона не се страхува от експерименти - тя винаги и смело се впуска в нови приключения и предизвикателства, без страх от провал. Такъв е случаят, когато отвaря първия си магазин за шапки на улица "Камбон" в Париж, както и когато на 71 години отново започва да завладява света на висшата мода с нова колекция дрехи.

View post on Instagram
 

Шанел има собствена визия за всички поводи, смела е и на моменти дръзка, и предизвикателна. Например, след като губи близък приятел на рождения си ден, тя завинаги отказва да празнува датата на собственото си раждане.

Коко вижда красотата на жената през призмата на нейната женственост и харизма, а не през натрапената сексуалност. В стремежа си да разкрие всички аспекти на изяществото на женското тяло, Шанел си сътрудничи с най-големите холивудски звезди, сред които Одри Хепбърн и Грейс Кели. Самата Жаклин Кенеди е страстен фен на таланта на френската модна дизайнерка.

Коко Шанел: Жената трябва да бъде две неща: стилна и зашеметяваща
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Коко Шанел: Жената трябва да бъде две неща: стилна и зашеметяваща

Автор Антония Михайлова

"Всичко е в нашите ръце и ние не можем да се откажем от тях", твърди Габриел Шанел и никога не се поддава на проблемите, които я сполетяват. До последния си дъх тя преминава с горда походка през тълпата от недоволни и обидени хора, смело гледа в очите представителите на властта и знае точно към каква цел се стреми. Изглежда така, сякаш не съществува нещо на света, което да сломи гордия дух на тази удивителна жена. 

Да, тя е падала и е правела грешки, но винаги е намирала сили отново да се изправи със същата онази грация и достойнство, с която ще бъде запомнена завинаги. Ето защо не само Париж, но и целият свят е пленен от харизмата и неподражаемото обаяние на великата Коко Шанел, превърнала името си в синоним на стил, богатство, красота и съвършенство.

View post on Instagram