Автор
Ева Григорова

Пиете ли често кафе на празен стомах? Задължително трябва да знаете това!

Пиенето на кафе е свързано с много ползи за здравето, от намаляване на риска от чернодробно заболяване до повишаване на когнитивното здраве. Въпреки това начинът, по който пиете кафе, може да попречи на някои от предимствата му. Какво ще кажете за пиенето на кафе на празен стомах? Докато някои се кълнат, че първо трябва да пият чаша кафе сутрин, други предупреждават, че пиенето на кафе на празен стомах може да причини хаос в хормоните, стомаха и др.

Ето какво обаче показват изследванията:

- Да, можете да пиете кафе на празен стомах: според настоящите изследвания, пиенето на кафе на празен стомах е малко вероятно да причини сериозни здравословни проблеми или неблагоприятни странични ефекти при повечето хора - стига да го пиете умерено и да не е твърде близо до часа, в който си лягате

- Може да предизвика стрес и храносмилателни проблеми при някои хора: пиенето на кафе на празен стомах може да предизвика или влоши симптомите на определени здравословни състояния, като тревожност, ГЕРД (Гастроезофагеална рефлуксна болест) и други храносмилателни проблеми. Приемът на кафе също така може да увеличи синтеза на кортизола, когато се консумира при стресови условия.

- Не използвайте кафе, за да замените закуската: Дори ако пиете кафе на празен стомах сутрин, не забравяйте да хапнете след това. Първото хранене за деня е от решаващо значение за енергията, баланса на кръвната захар и др.

В допълнение към това имайте предвид, че може да усвоите кофеина по-бързо, когато пиете кафе на празен стомах. Когато консумирате кафе с храна или дори заедно с калорична напитка, като протеинов шейк, усвояването на кофеина ще се забави, тъй като изпразването на стомаха се забавя след прием на хранителни вещества като протеини и мазнини.

Ако изпиете чаша кафе на празен стомах, има вероятност да усвоите кофеина много по-бързо, което може да доведе до някои странични ефекти, особено при хора, които са чувствителни към кофеина.

“Пиенето на кафе на празен стомах означава, че усещате ефекта на кофеина в тялото си по-бързо, така че ако сте чувствителни към кофеина и изпитвате странични ефекти като безпокойство, нервност и тревожност, пиенето на кафе на празен стомах може да влоши тези симптоми ”, казва Шилпа Равела, доктор по медицина, гастроентеролог и автор на The Story of Inflammation, Diet, and Disease.

Пиенето на кафе на празен стомах може също да предизвика или влоши симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест чрез намаляване на налягането на долния езофагеален сфинктер

„Кафето, което е кисела напитка, може да причини промени в стомашно-чревния мотилитет и да увеличи производството на киселина в стомаха. Кафето също отпуска долния езофагеален сфинктер и предизвиква киселини, така че пациентите с киселини може да искат да избягват да пият кафе на празен стомах, ако установяват, че това засилва техните симптоми“, обяснява Равела.

Друг често срещан аргумент срещу пиенето на кафе на празен стомах е, че то може да повлияе отрицателно на нивата на хормоните, по-специално на хормона на стреса кортизол. Изследванията върху тази специфична връзка са ограничени, въпреки че съществуващите проучвания показват, че редовният прием на кафе не изглежда да има голямо влияние върху нивата на кортизола.

Например, проучване от 2023 г., което включва 148 души, не открива значителни ефекти от редовната употреба на кофеин върху стресовия хормон. Въпреки това, когато се консумират при стресови условия, кофеиновите напитки, като кафето, могат да увеличат синтеза на кортизол.

Нека обобщим: Според наличните изследвания няма нищо опасно в пиенето на кафе на празен стомах. Ако обаче сте човек, който е чувствителен към стимулиращия ефект на кофеина, определено е за предпочитане да пиете кафето си с храна или лека закуска. Когато се консумират при стресови условия, напитките с кофеин, като кафето, също могат да увеличат реакцията на кортизола към стресора.

Ако установите, че пиенето на кафе на празен стомах разстройва организма ви, можете също да опитате да отложите приема на кофеин с 90 до 120 минути. Някои здравни експерти дори казват, че това може да подобри настроението и енергийните ви нива. Нивата на кортизола варират през деня и нощта, като най-ниската концентрация на кортизол се наблюдава около полунощ. След това кортизолът продължава да се покачва до сутрешните часове и обикновено достига своя пик около 9 часа сутринта. 

Забавянето на приема на кофеин може да даде време на нивата ви на кортизол да спаднат и да даде време на тялото ви да се събуди естествено, преди да въведете стимулиращо вещество. Това обаче зависи от това кога се събуждате, графика ви за работа и сън и др.