Автор
Веселина Петрова

Гласовете, които изгубихме през 2023, но вечно ще помним

Отиващата си 2023 година ще остане в историята със загубата на едни от най-емблематичните изпълнители на съвременна музика. 

Кралицата на рока Тина Търнър, една от най-великите и харизматични рок вокалистки, почина на 83-годишна възраст. 
Тина почина след дълго боледуване в Кузнахт, близо до Цюрих, Швейцария, на 23 май вечерта. Родената в САЩ звезда беше известна с наелектризиращото си присъствие на сцената и десетките си хитове. Кариерата ѝ започва през 50-те години на миналия век. За сцената я открива първият ѝ съпруг Айк Търнър. През 80-те години подписва договор с Capitol Records, а хитовият кавър на песента Let’s Stay Together на Ал Грийн стои в основата на албума Private Dancer през 1984 г. - продава се в над 10 милионен тираж. 

Легендарният поп и джаз певец Тони Бенет си отиде на 96 години. 
Дуетите му с Арета Франклин са определяни като уникални и „близки до съвършенството“. В началото на 2021 г. той разкри, че е диагностициран с болестта на Алцхаймер. „Животът е дар, дори и с болестта на Алцхаймер“, написа Бенет в Туитър. По-късно през 2021 г., след издадени над 70 албума, Тони Бенет преустанови концертната си дейност. 

На 26 юли на 56 години ни напусна Шиниъд О’Конър. Тя беше открита мъртва в дома си. Родената на 8 декември 1966 г. в Дъблин, Ирландия, изпълнителка буквално превзема класациите през 1990 г.с песента Nothing Compares 2 U. Албумът, от който е сингълът, пък печели „Грами“ в категорията алтернативна музика. О’Конър става известна и с откровените си възгледи за религията, феминизма и войната. Остро критикува Ватикана и Католическата църква, като се позовава на скандалите, свързани със сексуални посегателства върху деца. През 1992 г. предизвиква силни реакции, след като къса снимка на папа Йоан Павел Втори по време на телевизионно участие в предаването Saturday Night Live. В продължение на години ирландската певица се бореше с психически заболявания и открито говореше за това. 

View post on Instagram
 

Музикантът Дейвид Кросби, съосновател на две рок групи, почина на 81-годишна възраст. Певецът и текстописец става известен с фолк-рок групата „Бърдс“, към която се присъединява през 1964 г. Малко след като напуска формацията през 1967 г. , Кросби става част от супергрупата „Кросби, Стилс енд Наш“. Негови са парчетата Guinnevere, Almost Cut My Hair, Long Time Gone, Delta и Deja Vu. Два пъти влиза в Залата на славата на рокендрола. Освен зависимостта към наркотиците, която в крайна сметка води до трансплантация на черен дроб, Кросби преживява тежка катастрофа с мотоциклет, бори с хепатит С и диабет. 

View post on Instagram
 

Лиса Мари Пресли – единственото дете на Краля на рокендрола Елвис, си отиде на 54 години на 12 януари. „Тя беше най-страстната, силната и обичаща жена, която познавах“, написа майка ѝ – Присила Пресли. Според TMZ дъщерята на Елвис е била открита в безпомощно състояние в спалнята в четвъртък сутринта. За последно тя бе видяна публично във вторник през нощта по време на наградите „Златен глобус“ в Бевърли Хилс. Лиса Мари бе придружена от майка си, а в емоционалната си реч при получаването на награда Остин Бътлър благодари на семейството на Елвис, че е отворило сърцата си, дома си и спомените си за него. Дни преди това тя посети имението Грейсланд в Мемфис, притежавано от баща ѝ.

Джеф Бек, един от най-възхитителните и влиятелни китаристи в историята на рока, почина на 78 години в болница близо до дома си в Съри, Англия. През 1965 г., когато Бек се присъединява към Yardbirds, за да замени Ерик Клептън, групата вече е водеща в Англия. Три години по-късно, когато сформира собствената група, по-късно станала известна като Jeff Beck Group, той дава заявка за първите прояви на хеви метъла, пише "Дебати".