Автор
Теодор Муховски

Учените се доближават до възможността да съживяват хора

Оживяването на мъртвите е една от основните мечти на човечеството. Мнозина смятат, че медицината няма власт над този процес, смъртта е непредсказуема и е невъзможно да се направи нещо в друга посока. В това, според тях, се проявява замисълът на природата. Съвременната наука обаче е готова да оспори това твърдение. 

Процесът на умиране окончателно се счита за завършен с констатацията за мозъчна смърт. Преди се смяташе, че точно до този момент всичко е обратимо и лекарите все още могат да се борят за живота на пациента. Дори за медиците процесът на мозъчна смърт е загадъчен и непредсказуем. Дълго време те не разбираха напълно с какво е свързан той и къде точно настъпва. 

Неотдавна обаче група учени от Парижкия институт за мозъка във Франция постигнаха значителен напредък в решаването на този въпрос. Изследователите уверяват, че са открили конкретната област в мозъка, където се случва този процес и вече ще могат да го спрат. 

Те са открили началната точка на "вълната на смъртта". Така нарекоха потока от химикали, който преминава през мозъка, последван от последна вълна от електричество, и всичко приключва. 

Един от авторите на проучването описва резултатите на своята група по следния начин: "Нашата работа показва, че умирането (а не смъртта) не е събитие, а дългосрочен процес, който може да бъде обърнат до определен момент." Учените са успели да разберат как точно се случва това. Така че може би съвсем скоро ще разработят механизъм, който да спре този процес. 

Ясно е, че учените няма да успеят да спрат смъртта напълно. Въпреки това, ако изследванията продължат, лекарите ще спасят много повече хора, а повечето пациенти дори след тежки травми и заболявания ще имат шанс да продължат да живеят.

В борбата с рака: Учени са създали ваксина, която спира растежа на туморите?
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

В борбата с рака: Учени са създали ваксина, която спира растежа на туморите?

Автор Веселина Петрова