Автор
Теодор Муховски

Ендокринолог разкри по колко мандарини можете да ядете на ден

Лекарите твърдят, че на ден трябва да се консумира само определено количество от тези сочни цитрусови плодове. 

Наближава Нова година - ден на сбъдване на желания и магии. В този прекрасен празник на трапезите на много от нас със сигурност ще се появи вкусният плод - мандарините. Но, както знаете, дори и много полезните продукти, в големи количества, могат да навредят на организма. 

Въпросът е по колко мандарини трябва да се изядат за един ден, за да останем здрави? 

Какво е безопасното количество мандарини на ден? 

Ендокринологът Наталия Лазуренко съобщава, че се препоръчва да се ядат от 150 до 300 грама от тези плодове на ден. Това са около 2-3 мандарини. Според нея, ако ядете повече, то в бъдеще може да се сблъскате с наднормено тегло и проблеми с черния дроб. В същото време нормата е валидна само за хора в добро здравословно състояние. 

"Хората, които се занимават със спорт или изпитват редовно физическо натоварване, е препоръчително да ядат 300 грама обелени мандарини. Останалите - 150-200 грама. Това количество въглехидрати от плодовете организмът ще може да преработи и да отложи не твърде голям обем за по-късно" - каза специалистът. 

А колко мандарини могат да консумират хората с отслабено здраве? 

Хората с наднормено тегло или диагностицирани с диабет тип 2 трябва или напълно да се откажат от мандарините, или да ядат само по една на ден. 

View post on Instagram
 

Специалистът добавя, че соковете, фрешовете и смутитата могат да бъдат вредни за здравето, когато попаднат "в неправилните ръце". Затова трябва да се консумират единствено самите цитрусови плодове. Факт е, че в изброените продукти няма фибри, а човек получава фруктоза и глюкоза в чист вид. Тези компоненти се усвояват твърде бързо от организма. 

"Безотговорната им консумация може да доведе до гастрит, диабет и затлъстяване", допълва разказа си експертът. 

Как да изберем правилните мандарини? 

За да имате на трапезата си винаги само висококачествени цитрусови плодове, ви препоръчваме да се запознаете с някои правила за купуването им. Обърнете внимание на кората. Ако по повърхността ѝ има мухъл, петна или различни повреди, то такава мандарина със сигурност не трябва да се купува. 

Избирайте зрели плодове. Външният им вид ще ви подскаже за тяхната зрялост. Мандарините трябва да са с равномерен оранжев цвят. Ако плодът има зелени участъци, вероятно не е узрял. 

Помиришете мандарината. Качествените цитрусови плодове имат ярък аромат. 

Почувствайте плода. Той трябва да е твърд и доста тежък. Избягвайте твърде меки мандарини, тъй като това може да е знак, че плодът е започнал да се разваля.

Нека развенчаем най-разпространените митове за метаболизма
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

Нека развенчаем най-разпространените митове за метаболизма

Автор Ева Григорова