Автор
Антония Михайлова

След три неуспешни бременности – чудото се случва

Снимка: Личен архив 

Виктория и съпругът ѝ Калин решават да имат дете още през 2017 г., когато тя е на 23 години, а той - на 28 г. Всичко се случва почти веднага и тестът за бременност се оказва положителен. Две седмици по-късно обаче Виктория прави спонтанен аборт заради кухо яйце. 

"Преживяхме го доста тежко, а лекарите ни обясниха, че е нормално и че често се случва", споделя Виктория. Около 5 месеца по-късно младата жена забременява отново. Бебето има сърдечна дейност, но в седма седмица прокървява и отново прави спонтанен аборт. 

"Ужасът беше огромен. Много трудно преживяхме всичко случващо се и като всяко семейство на наше място се питахме защо се случва точно на нас", откровена е Виктория. Започват да правят изследвания, назначени от лекарите. Резултатите им се оказват перфектни. 

"Единствено като заболяване излезе, че имам тромбофилия, за която имаше лечение дори по време на бременност", казва още жената. След всичко преживяно Виктория и партньорът ѝ решават да си дадат почивка до 2021 г., когато отново опитват да имат дете. 

"Забременях за трети път и отново всичко се повтори. Моята лекарка, която е чудесна, започна да ми назначава доста по-сериозни изследвания и да ни изпраща при всякакви специалисти, с цел да ни помогнат. Направихме хистеролапароскопия, цветни снимки, генетични изследвания, преглед при хематолог, ендокринолог, имунолог и други, но проблем не излизаше, освен повишени NK клетки", споделя още Виктория. 

Назначават ѝ терапия с кортикостероиди и така през 2022 г. забременява за четвърти път. "Бебето отново имаше сърдечен пулс, бяхме щастливи и така, докато не се случи отново. Вече сили нямах нито аз, нито съпругът ми, бяхме меко казано смазани", допълва тя. Докато чака за трети кюртаж, разбира, че в Хонконг се прави изследване на мъртвия плод, което показва причината. Съгласяват се. И така след около месец разбират, че плодът е имал хромозомна аномалия. 

Провеждат разговор с нейната лекарка, с която стигат до извода, че е необходимо да се направи ПИД. "Вече нямахме сили да правим каквото и да е в България. Всички изследвания, които направихме тук, бяха безумно скъпи. 

Беше ни ужасно трудно да изкараме близо 15 000 лв. за изследвания, прегледи и др. Държавата по никакъв начин не помага на младите семейства и не поема тези сериозни изследвания", споделя още дамата. 

Една вълнуваща история за пътя на двама близнаци герои – брат и сестра
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Една вълнуваща история за пътя на двама близнаци герои – брат и сестра

Автор Антония Михайлова

През септември 2022 г. правят първи преглед в болница "Мемориал" в Истанбул, а през ноември същата година – пункцията. "Имахме два напълно здрави ембриона. За първи път от много време чувствахме някакво облекчение", казва още Виктория. 

През април тази година на Виктория ѝ правят трансфер и малко по-късно същия месец разбира, че е бременна. В шеста седмица прокървява, но без последствия. Бременността ѝ продължава до днес, в края на пети месец. "Всеки ден усещам бебето ни и сме безкрайно щастливи. Радваме се страшно много, но тихо. Благодарим на Господ, че ни срещна с лекарите в Турция и че сбъднаха мечтата ни да имаме бебе. Да, очакваме нашата дъщеричка", завършва разказа си Виктория.

Виктория и Калин Йолови
Виктория и Калин Йолови

Ако сте заченали своето бебе през 2023 г., запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2024 г.