Автор
Теодор Муховски

Какво да правите, когато рязко ви се прияде шоколад

Според лекарите, ако изведнъж се появи силно желание за ядене на шоколад, почти сигурно е, че има недостиг на магнезий. Но не всичко е толкова еднозначно. Какво да правите, ако ви се прииска шоколад, ще ви подскаже какво да правите в конкретна ситуация. 

Защо на жената ѝ се дояжда шоколад точно преди менструация? 

Какаото, което е в основата на сладките лакомства, насища организма с флавоноиди, които спомагат за подобряване на настроението (промени в настроението - един от признаците на ПМС) чрез активното производство на серотонин, който е хормон на радостта. Ето защо след своеобразна шоколадова диета е възможно да се постигне дори премахване на синдрома на хроничната умора и подобряване на имунитета. 

Освен това желанието за ядене на шоколадови бонбони се дължи на промени в женския организъм: 

- През втората половина на цикъла нивото на естрогена намалява, за компенсирането на което помагат и сладкишите. При явен недостиг на хормона отслабва производството на инсулин, отговорен за нивото на кръвната захар, което води до желание за шоколад; 

- хормоналните колебания преди критичните дни водят до промени във всички метаболитни процеси и засилено храносмилане; 

- повишаването на нивата на прогестерона след края на овулацията провокира изпращането на импулси към мозъка за необходимостта от максимално натрупване на полезни вещества с оглед на евентуално оплождане и развитие на ембриона. По същата причина по време на бременността искайте шоколад толкова, колкото и кисели краставички. 

Ползите и вредите от шоколада 

Нуждата на женския организъм от сладко задължително трябва да бъде задоволена поради положителния ефект на шоколада върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, нервната система, като намалява производството на вреден холестерол. Но веднага възниква въпросът колко вреден е такъв продукт за кожата и зъбите: 

1. При наличие на акне шоколадът е полезен само в малки количества. 

2. За разлика от другите сладкиши, шоколадът не вреди на емайла на зъбите, ако се консумира в разумни граници. 

С какво може да се замени шоколадът? 

Ако имате алергия към сладкото, блокчетата и бонбоните могат да бъдат заменени, като се вземе предвид какво липсва на организма, ако искате шоколад. Както беше отбелязано по-горе, при такъв признак има липса на магнезий, така че можете да консумирате вместо какаови продукти семена, ядки, бобови растения, като допълните диетата с плодове, които допринасят за производството на енергия и насищането с витамини. 

Опитайте с кероби. Подобно на какаовите зърна, той е източник на полифеноли, както и на хидроксипролин, фибри, антиоксиданти и аминокиселини.

Учени: Редовното ядене на тъмен шоколад помага в превенцията на Алцхаймер
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

Учени: Редовното ядене на тъмен шоколад помага в превенцията на Алцхаймер

Автор Теодор Муховски