Автор
Антония Михайлова

Фатално число: Известни личности, родени и починали в един и същи ден

Да се родиш и да умреш в един и същи ден е нещо изключително рядко, но не и невъзможно. Случва се хора да умират в рамките на един или два дни след раждането си. Например рок певецът Дейвид Боуи, писателят Джеймс Фенимор Купър и др. 

Всички те не са имали време да отпразнуват предстоящия си празник или са си тръгнали на следващия ден.Но знаете ли, че историята познава и такива случаи, в които известни личности са напуснали белия свят навръх рождения си ден. Нека да видим кои са те...

Леда Милев - 5 февруари (1920–2013)

Българската поетеса и писателка Леда Милева си отива навръх рождения си ден на 5 февруари 2013 г., за да остане в сърцата ни като една от най-обичаните и харизматични авторки на детска литература. Тя е жената, която до последния си дъх не спря нито за миг да твори по много и често и щедро да раздава на най-верните си и мили читатели – децата, от съкровищата на богатата си и пъстра вселена.

Леда Милева е дъщеря на поета Гео Милев и всъщност цялото ѝ семейство е отдадено на думите, езика, писането. Превежда от руски, френски и английски, автор е на публицистични и литературно-критически статии в периодичния печат, но в съзнанието и душите на всички ни тя ще остане като създателката на едни от най-въздействащите и обичани детски стихове и пиеси - "Омагьосаната градина" (1968 г.); "Когато куклите не спят" (1973 г.); "Златоперко" (1980 г.). Издава над 30 стихосбирки за деца, превеждани на над 20 езика, но до последно, до кончината си, е искала да се разграничи от "Зайченцето бяло".

Ингрид Бергман - 29 август (1915–1982)

Актрисата е на седмо място в списъка на AFI за 100-те най-велики филмови звезди за 20-и век. През целия си живот тя е заобиколена от мистиката на числата "седем" и "двадесет и девет".

Родителите на Ингрид умират, когато тя е малко момиче. Решила за цял живот, че носи нещастие на близките си. Когато д-р Питър Линдстрьом ѝ предлага брак, тя го пита: "Не те ли е страх, че можеш да умреш като родителите ми". Това обаче не го плаши и актрисата се омъжва за него и му ражда деца.

Седем години по-късно известната актриса тайно се влюбва в италианския режисьор Роберто Роселини. Той случайно урежда бизнес среща с младата актриса на рождения ѝ ден - 29 август. Бергман приема това като знак и няколко години по-късно напуска семейството си заради него. Тя е номинирана за Оскар седем пъти и е удостоена с престижната статуетка три пъти. Ингрид почива от рак на гърдата на 29 август в седем вечерта.

View post on Instagram
 

Бети Фридан - 4 февруари (1921–2006)

Лидерът на американския феминизъм публикува книгата "Женски мистицизъм - или женската мистика", която бележи началото на движението за освобождение на жените. В своето есе тя описва колко нещастни са жените, когато са доминирани от мъже финансово, психически, физически и интелектуално.

Бети вярва, че понятието "женственост" е измислено от мъжете, за да оправдаят ролята на майка и домакиня и да не позволят на нежните си половинки да се реализират. До края на живота си тя се бори за правата на жените.

В живота ѝ няма някаква особена мистика, каквато се наблюдава при Баргман. Бети се омъжва на 20 години и ражда три деца. Отива си на 85-ия си рожден ден от инфаркт.

View post on Instagram
 

Уилям Шекспир - 23 април (1564–1616)

Мистичният гений на Шекспир все още преследва историците на изкуството - великият драматург и автор на сонети е мистерия от началото до края. 

Биографичните сведения за поета изглеждат изключително оскъдни. Той е роден в провинциален град в семейството на поизводител и търговец на ръкавици и няма данни да е получил някакво образование. На 18-годишна възраст той се жени за 26-годишната Ан Хатауей и от брака им се раждат три деца. От това възникват някои въпроси: Защо е напуснал семейството си и е заминал за Лондон? Защо станава актьор, когато е на върха на славата си и спира да пише пиеси? Защо не са запазени ръкописи на прочутите му "Крал Лир", "Ромео и Жулиета“, "Отело" и "Хамлет"? 

Шекспир: О, слабост, твойто име е жена!
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Шекспир: О, слабост, твойто име е жена!

Има теория, че група писатели се криели под псевдонима "Шекспир". Съществуват още много версии около този уникален поет. Шекспир издъхва на рождения си ден, оставяйки много загадки около гроба си. Погребан е до олтара на църквата "Света Троица" в Стратфорд два дни след смъртта си. Смята се, че Уилям е предвидил, че останките му могат да бъдат обезпокоени, затова епитафията, изсечена на надгробната му плоча, съдържа проклятие към хората, които биха преместили останките му - нещо, което е внимателно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 г. Още преди 1623 г. на северната стена на църквата е поставен погребален паметник на Шекспир, който го изобразява в момент на писане, а изсеченият текст го сравнява с Нестор, Сократ и Вергилий.

Той заповяда на надгробната му плоча да бъдат оставени следните редове: "Приятелю, за Бога, не ламти за останките, положени в тази земя. Който е недокоснат, е благословен през вековете, а който докосне пепелта ми, е прокълнат". Но спокойствието на поета след смъртта му продължава да бъде нарушавано. Но това е друга история. 

Езотериците казват, че тези, които са напуснали белия свят в деня на раждането си, са холистични натури, силни и завършени личности. Те затварят "вратата на живота" в същия ден, в който я "отварят", което означава, че напълно преминават през жизнения цикъл от раждането до смъртта, изпълнявайки до съвършенство съдбата си.

View post on Instagram