Автор
Евелин Попадийна

Митове за млякото, на които не трябва да вярвате

Един от основните продукти на трапезата ни е млякото. Кисело мляко, извара, сирене, заквасена сметана, всичко това е направено от прясно мляко. Точно затова няма как да ни изненадат хилядите митове свързани с него. Млякото заема челна позиция в рейтингите за здравословни продукти. Учените обаче смятат, че млякото не е толкова полезно, дори може да навреди на здравето. 

Ето кои са най-големите митове свързани с млякото:


Ползата от една чаша
В рекламите ви убеждават, че ако пиете по една чаша прясно мляко на ден ще усетите ползите му веднага, но това далеч не е така. Специалисти по хранене уверяват, че пиенето на една чаша мляко с надеждата да получите нужните полезни микроелементи не е достатъчно. Само ако изпиете една цяла опаковка ще си набавите дневната доза калций.


Суровото домашно мляко е по-полезно от купеното
Много от вас са чували, че домашното мляко е много по-здравословно от купеното, защото не е преработено, т.е. запазило е голяма част от полезните си вещества. Това обаче далеч не е така. Когато млякото е прясно изцедено, то съдържа различни бактерии, които си взаимодействат с въздуха. Дори това мляко е изключително опасно за деца и е задължително да се свари. След термичната обработка обаче се губят 10% от витамините в него. 
 

При възрастни млякото не се усвоява
Това мнение далеч не е достоверно. Дори може да се каже, че е измислено от хора, които не обичат и просто не желаят да консумират краве мляко. Да, при възрастните кравето мляко се усвоява по-трудно, но все пак не може да се каже, че изобщо не се усвоява.


Соевото мляко е полезно, колкото кравето
Има хора, които са преминали към соевото мляко заради това твърдение. Но по отношение на хранителната стойност са два напълно различни продукта. Кравето мляко е продукт от животински произход. Съдържа протеин, който е лесно усвоим и 8 от 10 незаменими за нас аминокиселини. Те са необходими на децата за хармонично развитие. Също така съдържа витамини A, E, D и B12. Които са от съществено значение за функционирането на нервната система. Така стигаме до извода, че по отношение на протеините соевото мляко не може да замени кравето. И все пак, ако сте на диета и имате нужда от продукт, който да е нискокалоричен и да няма холестерол, то соевото мляко е за вас. 

Какви въглехидрати да приемате, когато отслабвате: Добавете ги към диетата си и теглото ви бързо ще спадне
ЗДРАВЕ
Автор Антония Дамянова

Какви въглехидрати да приемате, когато отслабвате: Добавете ги към диетата си и теглото ви бързо ще спадне

Автор Антония Дамянова