Автор
Платена публикация

Кога да дадем на бебето бебешка каша

Бебешката каша е полезна и приятна храна за най-малките. Тя съдържа полезни и лесни за храносмилане продукти, които щадят коремчето, засищат и дават необходимите хранителни вещества за здраве, сила и енергия. Кога да започнете да предлагате на бебето бебешки каши и какви да бъдат те, прочетете нататък. 

Кога да давате бебешки каши 

Тъй като е лека храна, бебешката каша е подходяща за детето от самото начало на захранването с твърди храни – между 4 и 6 месеца. За да дадете на детето каша, добре е то да може да седи стабилно, за да преглъща по-лесно и без риск от задавяне. 

Как да въведете кашите 

Кашите обикновено са приятни и лесни за похапване от децата. Но все пак специалистите препоръчват това да не е първата твърда храна за бебето. Започнете с плодове и зеленчуци, за да му помогнете да свикне с вкусовете и да получи важни хранителни вещества. 

След като детето свикне с идеята за ядене вместо за сучене, можете да добавите към ежедневните бебешки храни и каша по ваш избор и в момент, който ви се стори подходящ за детето. 

Кога какво да изберете 

Бебешката каша е сред лесните за приготвяне бебешки храни. Можете да направите домашна, а също и да използвате готови продукти, които само трябва да разтворите в малко затоплена вода, обикновено или адаптирано мляко. 

Като за начало препоръчваме да започнете с готови каши, специално предназначени за бебета. Те са приготвени от смлени овесени ядки, за да имат по-гладка консистенция и да не затрудняват преглъщането на детето. На рафта с бебешки храни тези каши ще бъдат отбелязани като подходящи за възраст 4+ месеца. След като детето свикне с този тип фина храна, можете да преминете към вариантите, обозначени за деца на 6+ месеца. 

Полезни ли са готовите бебешки каши 

Ако се чудите дали да правите каша у дома, или да поднесете на детето си готов продукт, отговорът е, че между тях няма съществена разлика по отношение на хранителните им стойности. Но готовите бебешки храни имат и своите предимства. 

На първо място, рецептите за готови каши са изготвени от специалисти по детско хранене, което ги прави добре балансирани и напълно подходящи за дете на съответната възраст. В тях има внимателно подбрани продукти, смесени в такива количества, че да осигурят на детето необходимите полезни вещества. Нещо повече, в готовите каши може да има добавени витамини и минерали, необходими за развитието на детето в този важен етап. Все пак, когато избирате готова бебешка каша, проверявайте за наличието на допълнително съдържание на сол и захар. 

В готовите бебешки каши се съдържат преди всичко овесени ядки, елда, ориз или други зърнени храни, комбинирани със сушени плодове като банан, праскова, ябълка, круша и др. На пазара се предлагат и каши с органичен произход, както и продукти за деца с чувствителност към глутен. 

Готовите каши се приготвят само за минута и можете да ги носите със себе си навсякъде – на разходка, на плаж, на пикник, на гости. Приготвяйте ги задължително на място, точно преди да ги предложите на детето.