Автор
Антония Михайлова

Смелост или излишна показност: Помните ли снимката на депутатка, която кърмеше бебето си в парламента

Кърменето на публични места е тема, която вълнува обществеността от дълго време и придоби особена мощ през последните години, разделяйки мненията на два полюса - за и против. 

Докато една част от обществото защитава правото на всяка майка да нахрани бебето си там, където то огладнее, и го определя като най-естествения акт на съприкосновение и проява на майчина грижа и любов, то друга част категорично осъжда публичното кърмене като срамно деяние, неморално и прекрачващо границите на етичното.

Точно преди 8 години аржентинската депутатка Виктория Донда Перес разбуни духовете и предизвика лют обществен спор, след като накърми 8-месечното си бебе по време на парламентарна сесия, пред очите на журналисти и колеги. Едни приеха действието ѝ като нещо напълно нормално, но други строго я осъдиха. 

През 2007 г. 29-годишната Виктория Перес - адвокат и активист за правата на човека, влиза в историята като най-младата жена, която някога е била член на Националния конгрес на Аржентина. След като това се случва, започват да я наричат с прозвището "секси депутат".

Та тази чаровна и секси 37-годишна депутатка през 2015 г. извади гърдата си в парламента, за да накърми дъщеричката си Трилсе. Снимката на майката и бебето, гушнати и кърмещи се в Конгресния дворец в Буенос Айрес, се разпространи из социалните мрежи с мълниеносна скорост, предизвиквайки ожесточени словесни сблъсъци сред интернет потребителите от цял свят.

Тогава онлайн общността прие решението ѝ да кърми на публично място по два различни един от друг начина. Едни приветстваха постъпката ѝ с възторг, наричайки я "феминистка икона" и изразявайки възхищението си от смелостта ѝ, а други я атакуваха, определяйки въпросния публичен акт като неуместен и никому ненужен. 

View post on Instagram
 

"Възхищавам ѝ се, защото много майки оставят децата си в детската градина, въпреки че кърмата е много по-добра от всякаква храна"; "Когато бебето ти плаче, всичко, което искаш, е да го успокоиш", гласяха част от одобрителните коментари. 

Други обаче споделиха възмущението си от "неподходящото поведение": "Добре, но трябва да покрие гърдите си. Не е нужно да се разхождаш наоколо, показвайки циците си", написа тогава негодуващ потребител.

View post on Instagram
 

Независимо от вълната на обществено недоволство, подкрепата за Перес, която се оказа не по-малко внушителна, превърна младата депутатка в обект за подражание от милиони жени от цял свят. 

Нейната отявлена готовност да бъде майка, докато е на пълен работен ден, и да съчетава успешно отглеждането на децата с политиката, без да се срамува от проявите на майчина грижа, накара хиляди жени по света да я защитят и да последват примера ѝ, изразявайки открито мнението си, че да гледаш на най-естествения и красив миг от майчинството - кърменето, като на нещо срамно, грозно и гнусно е най-недопустимото и погрешно възприятие, разпространяващо се като вирус сред обществеността.

Да кърмиш е нещо красиво и нормално
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Да кърмиш е нещо красиво и нормално

Автор Woman.bg

Днес Трилсе вече е на 8 години и едва ли помни местата, на които мама я е кърмила. Но със сигурност снимката от аржентниския парламент продължава все още да буди редица дискусии по темата и да разделя общественото мнение на два полюса. 

Иначе в социалните мрежи на Виктория Перес и сега можем да открием снимки, на които тя кърми рожбата си, демонстрирайки магията на съприконсновението между майка и дете, събрана в този така естествен и божествен акт.

View post on Instagram