Автор
Веселина Петрова

Защо е важно да знаете кръвната си група

Да знаем кръвната си група е изключително важно и полезно. Да, не ни е нужно в ежедневието, но ще ни бъде полезно, когато влезем в болница или се наложи да повикаме линейка. Кръвната група има отношение към някои заболявания. Вижте кои...  

Има отношение към кръвосъсирването 
Според направени наскоро проучвания, хората от кръвна група А, В или АВ са с 30% по-висок риск от проблеми с кръвосъсирването. Това е така защото съответните антигени по повърхността на кръвните клетки са с по-голямата вероятност от слепване на тромбоцитите. 

Има връзка с храносмилането 
Според някои изследвания, хората с кръвна група А най-често страдат от проблеми с храносмилането. Това е така, заради промени в секреторната активност на стомашната лигавица, което води до намаляване на количеството синтезирани храносмилателни ензими. 

Опасност от язви
При хората от кръвна група А или АВ е най-малко вероятно да се развият язви на стомаха и дванадесетопръстника. Най-често срещани са при хората с кръвна група 0 (независимо от резус фактора). Учените смятат, че имунната система на хората с кръвна група 0 по-трудно неутрализира този тип бактерии, което води до по-високия риск от язви.

И сърцето страда 
Хората с кръвна група А и АВ са в пъти по-склонни да имат сърдечни проблеми, отколкото тези с кръвна група 0. Същото проучване доказва, че и сърдечните проблеми най-често се наследяват.

Проблеми с панкреаса 
При хората с кръвна група 0 има много по-малък риск от развиване на проблеми с панкреаса. Това твърди проучване, публикувано в изданието Journal of the National Cancer Institute. Силно застрашени са хората с кръвна група АВ и В. 

И въпреки че говорим за статистика, все пак имайте едно наум и вземете мерки, за да избегнете неприятни ситуации.