Автор
Антония Михайлова

Крал Чарлз III произнесе историческа реч пред френския Сенат (снимки)

Днес крал Чарлз влезе в историята, като стана първият британски лидер, който говори пред Сената - Горната камара на френския парламент. В речта си той акцентира върху борбата срещу глобалното затопляне, наричайки го "нашето най-екзистенциално предизвикателство", пише "Дейли мейл".

Това се случва само часове след като британският министър-председател Риши Сунак сложи спирачки на проекта Net Zero, чиято цел е намаляване наполовина емисиите на парникови газове преди 2030 г. и постигане на нетни нулеви емисии преди 2050 г. С това той отмени забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили в Обединеното кралство от 2030 до 2035 г.

"Можем да приемем по-прагматичен, пропорционален и реалистичен подход за постигане на нетната нула", каза Сунак на пресконференция в сряда, като допълни, че забраната за продажба на бензинови и дизелови автомобили ще бъде отложена от 2030 г. до 2035 г.

На този фон крал Чарлз III говори за близкото приятелство между Обединеното кралство и Франция и важността от справянето с изменението на климата, призовавайки за ново "сърдечно съглашение" с цел "преодоляване на глобалната извънредна ситуация, свързана с климата и биоразнообразието". Говорейки на перфектен френски, Чарлз III каза: "Предизвикателството пред нашата планета е едновременно голямо и сериозно. Нашето най-екзистенциално предизвикателство от всички е това на глобалното затопляне, изменението на климата и унищожаването на природата".

Крал Чарлз III изнася историческа реч във френския Сенат
Крал Чарлз III изнася историческа реч във френския Сенат

"Затова нека ценим и подхранваме нашето entente cordiale (сърдечно съглашение). Нека го подновим за бъдещите поколения, така че с времето то да се превърне и в entente pour la durabilite (споразумение за устойчивост) – за да се справим по-ефективно с глобалната извънредна ситуация, свързана с климата и биоразнообразието. Нека вървим напред с надежда и смелост и да го направим заедно", подчерта владетелят на Обединеното кралство.

Както бе отбелязано вече, тези думи идват малко след като премиерът Риши Сунак атакува плановете си да отложи поредица от водещи промени в околната среда, подчертавайки, че „страстно“ вярва в постигането на целта за нетна нула до 2050 г., но вярва, че може да го направи, без да натоварва британците с високи сметки до 15 000 паунда за постигане на зелени цели. 

Кралят на Великобритания говори пред Сената и за любовта си към Франция и обеща да укрепи "незаменимите" отношения между Франция и Обединеното кралство, включително относно изменението на климата. 

Крал Чарлз III мечтае за това: Ще му го дадат ли Меган и Хари
ЗВЕЗДИ
Автор Веселина Петрова

Крал Чарлз III мечтае за това: Ще му го дадат ли Меган и Хари

Автор Веселина Петрова

Припомняме, че британското кралско семейство е на тридневно държавно посещение във Франция. Крал Чарлз III и кралица Камила ще бъдата в Париж и Бордо шест месеца след като първоначално планираната визита бе отложена заради масовите безредици във Франция. 

Кралската двойка бе посрещната от френския премиер Елизабет Борн и други дипломати при кацането на парижкото летище "Орли".

Чарлз и Камила се срещнаха по-късно с Макрон и съпругата му Брижит по време на церемония за възпоменание и полагане на венец на Триумфалната арка. Британският крал бе поканен символично да запали вечния огън на паметника в чест на загиналите в Първата и Втората световна война. 

След това четиримата се отправиха по Шанз-Елизе към Елисейския дворец за разговори. Последва държавен банкет за почетните гости в Огледалната зала на двореца Версай. Чарлз и Макрон направиха обръщения към присъстващите 160 гости, които бяха предимно хора с голям принос за британско-френските отношения.

Кралската двойка ще има също срещи със спортни звезди по време, когато Франция е домакин на Световната купа по ръгби. Те ще посетят по-късно Бордо, където живеят 39 000 британци.