Автор
Веселина Петрова

Зимата наближава: Ето как да повишите имунитета на децата

Откакто наследниците ни тръгнаха на ясла, детска градина и училище, започнаха вечните проблеми със сополите, настинките и оплакванията от всякакви вируси. А навън времето става все по-студено, подсещайки ни, че наближава и най-мразовитият сезон - зимата.

Разбира се, няма как да избегнем вирусите, но можем да укрепим имунитета на децата. По много лесен, естествен път. 

Трябва да отбележа, че имунитет най-общо означава способността на организма да се предпази от околните заплахи: вируси, бактерии, вещества от биологичен и химичен произход и много други. Имунната система е тази, която ни предпазва от всичко опасно. 

Имаме вроден и придобит имунитет. Децата често боледуват през първите си години именно защото придобитият им имунитет не е толкова силен. Или казано по друг начин - не са се сблъскали с всички опасности на околната среда. Най-опасната възраст, когато имунитетът има нужда от допълнителен стимула са всъщност три периода - 3-5 години; 10-13 години; 17-19 години. 

От какво зависи имунитетът? 

На първо място - от нормалното развитие, спокойната среда, липсата на стрес.

Детето има нужда да усеща сигурност и любов. Това са първите две условия, за да расте здраво и щастливо. 

Изключително важна е и здравословната храна - балансирана, богата на полезни вещества. Бебетата имат нужда от майчината кърма, защото тя им осигурява вътрешна защита. Витамини, минерали, аминокиселини и пробиотици - всички те са важни за здравето на подрастващия организъм в по-късна възраст. Винаги слагайте на масата зеленчуци. 

Сънят също е важен. Ако детето остава до късно, няма да може да си почине, това ще се отрази на вниманието, метаболизма, способността да възприема нова информация. Напрежението ще доведе до стрес, а той до срив на имунитета. Затова осигурете на наследника си достатъчно количество сън, според възрастта. Новородените се нуждаят от поне 18 часа сън, а децата под седем години се нуждаят от поне 10 часа сън, за да се чувстват добре. 

И още нещо много важно - не прекалявайте с навличането и с "пазенето". Когато бях малка, майка ми ми слагаше топла вода в термос, за да не се разболея от ангина. Сливиците ми бяха слабо място. Груба грешка. В момента, в който отпиех от чешмата вода, се разболявах. Днес синът ми носи тениска, когато е навън е студено, спи на отворен прозорец и хапва сладолед целогодишно. Искам да ви кажа - закалявайте детския организъм. 

И на последно място, но не по важност - нека детето спортува. Не професионално. Един треньор наскоро ми каза, че преди трети клас спортът е противопоказен, ако е свързан с големи натоварвания. А и децата още нямат готовност сериозно да погледнат на треньорските изисквания. Но спортът е добър за всички като активност - футбол, лека атлетика, плуване. За забавление и активност. 

Научете детето си да се забавлява навън, независимо от сезона. И то ще ви бъде благодарно. Защото ще бъде здраво.