Автор
Антония Михайлова

Вдъхновяващата история на Ралица и Вергил: Една двойка, която не се предаде пред диагнозата "неустановен стерилитет", и успя да сбъдне мечтата си

Ралица е на 36 години, щастлива майка на момчета-близнаци. Тя вярва, че мечтите са, за да се сбъдват, и то в правилния момент, а не на всяка цена.

Около 6 години със съпруга ѝ - Вергил, правят опити за бебе, преди да се случи щастието да станат родители. Решават, че е време да потърсят мнението на репродуктивен специалист.

В това няма нищо страшно и критично, понякога причината може да е съвсем малка, като отклонение на някой хормон, което лесно се регулира с правилното лечение. Друг път може причината да е в мъжа или пък въобще да няма причина, а просто стрес и напрежение от това, че вече трябва да се случи бременност, споделя Ралица. 

Бременност
Бременност

Сменят няколко клиники, правят най-различни изследвания, и то по няколко пъти - хормонални, кръвни, дори ДНК изследвания, спермограми, проследвяване на овулация и яйцеклетки, цветни снимки, биопсия на матката и всевъзможни такива, но проблем така и не се появява. Така стигат до диагноза "неустановен стерилитет" – без доказан лекарски проблем, без конкретна причина, просто не се получава година след година. 

Въпреки всичко Ралица не се отказва. 

Да се откажа от нещо, което дори не знам какво е, съвсем не ми е минавало през главата, казва още майката. Никога не съм възприемала нещата отчайващо или пък да ми мине през ума, че един ден няма да бъда майка. Това е все едно да се откажеш да живееш, допълва още тя. 

В последната клиника, на която се доверява и където в продължение на година и половина непрекъснато ходи на прегледи, не установяват проблем. Заключението е "безплодие на психическа основа". И затова като финална стъпка вземат решение да опитат с инвитро. 

Бременност
Бременност

Успешен се оказва вторият опит. 

Признавам, че самата аз избързах малко с първия опит. Защото имахме само едно ембрионче и някак търпение да пробваме инвитро, а не трябваше. Просто като са няколко ембриончета (в нашия случай две) се пазят взаимно и шансът да се случи е по-голям. Когато е само едно, организмът на майката го възприема като чуждо тяло и го атакува и шансът да не оцелее е много голям, откровена е Ралица. 

Скоро Ралица разбира, че очаква близнаци и изпитва безкрайно щастие. 

След като мина и третия критичен месец започнах да се наслаждавам на всеки изминал ден и на човечетата, растящи в мен, просто е неописуемо, допълва още майката на две момчета.

Бременността ѝ преминава доста добре за многоплодна. Налага се да прекара последните два месеца от бременността у дома и на легло за всеки случай. 

Бременност
Бременност

"Така имах време да усетя всичко, да се подготвя по-добре и най-вече да си почина преди големия сблъсък и преобръщането на живота ми", шегува се Ралица.

Ралица и съпругът ѝ са неотлъчно заедно в отглеждането на двете деца и се напълно взаимозаменяеми във всеки момент. Отдават се напълно на двойното богатство и посвещават всяка минута на тях.

Ралица се обръща към двойките, които преминават по същия път като тях. 

"И вашият миг ще дойде, колкото и далечно и нереално да ви се струва, ще стане. А докато чакате да стане – живейте пълноценно, за да може после да им разказвате. И едно неписано правило от мен – който е закъснял, му се дават по няколко бебета накуп. Намерете си вашето място, което ви успокоява и благодарете, че ви има тук и сега. Всичко друго ще се нареди", завършва разказа си Ралица. 

Ралица и Вергил, Снимка: Личен архив
Ралица и Вергил, Снимка: Личен архив

Ако сте заченали своето бебе през 2023, запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история, заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2024 г.

Историята на Деяна и Ангел: Имахме много моменти на разочарование и отчаяние, но продължихме да мечтаем за дете
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Историята на Деяна и Ангел: Имахме много моменти на разочарование и отчаяние, но продължихме да мечтаем за дете

Автор Антония Михайлова