Автор
Антония Михайлова

Момче със синдром на Даун разби стереотипите: Хвърли се в морето, за да спаси давещи се деца (Видео)

Битува стереотипът, че ако едно дете е родено не като всички останали, а с някакъв вид увреждане, то никога няма да бъде полезно на обществото, силно, здраво и успешно. Това момче от Италия на име Валерио разбива на пух и прах това погрешно възприятие. 

Валерио е роден със синдром на Даун. Но никога той не чува от родителите си фрази като: "Ти си болен!", "Ти не си като останалите!", "Няма да успееш...". Нито за миг родителите му не казват и дума за негативите на състоянието му, а напротив, правят всичко възможно, за да дадат най-доброто на детето си, за да му вдъхнат куража и чувството, че е като всички здрави деца и с нищо не е по-лош от тях.

View post on Instagram
 

Когато Валерио е на 3 години, родителите му го записват на уроци по плуване. Спортът се оказва като еликсир за момчето и бързо се превръща в негова страст. С течение на времето той успява да постигне множество успехи и дори да запише впечатляващи резултати на Параолимпийски игри.

Но всичките му спортни постижения отстъпват място на благородната постъпка, която превръща Валерио в истински герой. Случката е от лятото на 2017 г. Валерио, заедно с баща си и двете си сестри, отишли на плаж в италианския регион Лацио. Тримата се наслаждавали на спокойния ден край морето и нищо не подсказвало, че скоро ще се случи нещо страшно. 

View post on Instagram
 

В един момент вълните започнали да се надигат. Изведнъж Валерио чул викове за помощ. Когато погледнал към морето, видял ужасна сцена – две момичета – на 10 и на 14 години, се оказали в капана на вълните и не можели да доплуват до брега, тъй като морето ги дърпало навътре. 

В миг Валерио и баща му, без секунда колебание, се втурнали в бушуващото море. Благодарение на уменията си той успял да изплува от водовъртежа заедно с момичето, чиято глава внимателно придържал над водата, за да не се задави. Баща му успял да спаси по-голямото момиче.

View post on Instagram
 

Ако не били смелостта и уменията на Валерио и баща му, е можело децата да се удавят. Благородната постъпка на Валерио се превръща в истински пример за други деца с такава диагноза и техните родители, вдъхвайки им гордост и увереност в собствените им качества и способности. За проявената смелост Валерио получил награда от министъра на спорта на Италия, но най-голямата награда за него е тази, че момичетата са оцелели.