Автор
Ива Петрова

Защо болят гърдите по време на бременността?

Буквално още от първите часове на бременността започват промени в женското тяло. Често болката в гърдите е един от първите признаци за настъпилата бременност.

За да разберете дали това е причина за безпокойство, достатъчно е да научите защо гърдите болят по време на бременност. Обикновено болката и дискомфортът в гърдите на бъдещата майка се появяват през първия триместър на бременността и изчезват от 10 до 12-та седмица. Понякога обаче дискомфортът придружава жената почти до самото раждане.



Защо болят гърдите по време на бременност?

Промените, които настъпват в млечните жлези по време на раждане и болката, свързана с това, като правило, са норма. Така тялото се подготвя за решаващия етап - храненето на бебето. Причината са женските хормони. Под въздействието на човешкия хорионгонадотропин или хормона hCG, млечните жлези могат да се увеличат, поради което жените усещат пулсираща или изтръпваща болка.
В същото време зърната и ареолите могат да се увеличат и потъмнеят, да се появи венозна мрежа по гърдите. Често дискомфортът се засилва от носенето на тесен сутиен. Бременната жена продължава да носи старото си бельо, докато гърдите ѝ може вече да са нараснали с няколко размера.



Как да облекчите болката в гърдите по време на бременността?


В повечето случаи болката изчезва, когато тялото свикне с промяната в хормоналните нива, а това се случва към края на първия триместър на бременността. Въпреки това няма нужда да търпите болка през цялото това време.

Има няколко ефективни начина за облекчаване на състоянието: Когато изясните защо гърдите болят в ранната бременност, трябва да изберете удобен сутиен с правилния размер от естествена материя с широки презрамки. Избягвайте бельо, което причинява дискомфорт, ушито от синтетични тъкани, с твърди банели или груби шевове. Спете с меко горнище или сутиен.

Ако гърдите са станали много чувствителни и най-малкото докосване причинява дискомфорт, трябва да опитате да спите с горнище или сутиен. Правете водни процедури. Душът редовно правете с хипоалергичен сапун или гел. Това не е просто хигиенна процедура, но и лек масаж. Използвайте специални подложки за гърди. Те могат да бъдат закупени, когато коластрата се отделя от гърдите и зърната стават много чувствителни.

Има случаи, при които болката може да е симптом на сериозен проблем

Ако гърдите ви болят много тогава трябва да внимавате и да се консултирате с лекар. Ако в допълнение към острата болка в гърдите се усещат бучки, ако се наблюдава зачервяване на гърдите, това може да е лактостаза, тоест стагнация на млякото в каналите.

При продължителна лактостаза може да се появи възпаление на млечната жлеза – мастит. Ако има подозрение за лактостаза или мастит, трябва да се прегледате при мамолог, съветват медиците.

Сега вече знаете защо гърдите болят по време на бременност. Най-често това е следствие от пренастройването на тялото, което не изисква посещение на лекар. След известно време болката ще изчезне сама.

Четете още: Колко хубаво: Още едно бебе в семейството на Кейт Мидълтън