Автор
Весела Георгиева

Ето какво не трябва да позволявате на порасналите си деца

Да бъдеш родител не е лесна работа. Но един ден децата все пак порастват и поемат по своя път. А ние трябва да приемем това. Порасналите ни наследници нямат нужда от дундуркане и компромиси, нито от лъжливи поощрения. Бъдете откровени с тях, помогнете им да се справят с живота. Твърде голямата снизходителност не води до нищо добро.

И не, не е нужно да толерираме нечие неприемливо поведение, дори да става въпрос за собствените ни роднини или наследници. Какво не трябва да им позволяваме?

Да ни манипулират, използвайки любовта ни

"Мамо, ако ме обичаш, ще ми дадеш пари", "Мамо ако ме обичаш, ще приемеш съпруга ми", "Ако ми откажеш, повече няма да ме видите"... Ами добре. така да бъде. Не позволявайте на децата си да ви манипулират и изнудват. Отнасяйте се с тях като със зрели хора, които могат и трябва да носят отговорност за делата си. Имате право на мнение като техни родители. Родството не ви задължава да действате против волята си. И със сигурност един любящ човек няма да изчезне от живота ви само защото имате различно от неговото мнение. Разбира се, същото се отнася и в обратния случай - родителите не трябва да манипулират децата си, използвайки материалната "карта".

Не компенсирайте чувството си за вина с твърде големи подаръци

Често, когато родител сам се грижи за детето си, той живее с чувството за вина, че наследникът му няма семейна среда. И си мисли, че компенсира това, позволявайки неща, които иначе не би разрешил. само че един ден това ще ви "изяде главата". Защото в най-лошия случай синът или дъщеря ви няма да зачитат мнението ви, няма да ви уважават и ще си мислят, че всичко ще им бъде простено. децата имат нужда от ясни правила и ограничения, за да растат щастливи.

Нека да е ясно кое е "мое" и кое "наше"

Ако дадете пари назаем на сина си или дъщеря ви, те трябва да ви ги върнат. Не забравяйте да си ги поискате, защото така създавате и поощрявате лоши навици. Това са вашите пари, не е нужно да ги подарявате, ако нямате тази възможност. Не се притеснявайте да го кажете открито. не всичко е общо. Вие сте отгледали децата си, работили сте за тях, но сега те са големи и могат, и трябва сами да се грижат за себе си и за семейството си. Смело поставете границата. Иначе съвсем скоро могат да поискат и дома ви. Има много такива случаи...