Автор
Woman.bg

7 симптома на болно бебе, които педиатрите считат за нормални

В някои ситуации това наистина е необходимо, но в повечето случаи е фалшива тревога. Основната причина за неоснователните притеснения е липсата на опит и знания за грижите по бебето. В тази статия ще научите как да разграничавате физиологичните явления, които са естествени за децата, от случаите, в които просто е необходима медицинска помощ.

Симптом № 1

Повишаване на телесната температура при дете на 6 месеца. Тази реакция е възможна по време на никнене на зъбки. Това всъщност е безсимптомна треска, която плаши всички родители. Повишената температура е придружена от безпокойство, лош сън, капризи на детето. В същото време бебето постоянно дърпа нещо към устата си и има прекомерно слюноотделяне.

Понякога бебето може да има хрема, кашлица и редки изпражнения. В такава ситуация трябва да прегледате устната му кухина. Като правило, по време на никнене на зъби, по тези места има зачервяване, подуване. Какво да прави мама в тази ситуация?

Ако бебето има температура над 38 градуса, консултирайте се с вашия лекар. Също така, възпалените места могат да бъдат намазани със специален гел. Дайте на детето биберон, охладен в хладилника. Студът облекчава болката. Ако тези процедури наистина облекчат страданието на бебето ви, което скоро ще има първите си зъбки.

Не можете обаче да минете без медицинска помощ, ако температурата на детето остане 39 градуса. Това може да е признак на вирусна или бактериална инфекция. Трябва също да се консултирате с лекар, ако по тялото му се забелязва обрив, ако има тежка кашлица, хрема, повръщане и чести разхлабени изпражнения (повече от 5 пъти на ден).

Симптом №2

Вагинално течение при новородено момиче. Това е ясен знак за естествена сексуална криза. Отделянето на слуз при момичета през първия месец от живота им е естествено явление. Понякога тя може да се отделя с кръв, областта на млечните жлези се подува и от зърната се забелязва жълто течение. Всичко това се счита за нормален процес, така че не се паникьосвайте. Това е прилив на хормони или по-скоро дисбаланс на естроген, който се предава от майката и се счита за абсолютно безопасен.

В тази ситуация не е необходима спешна помощ, тъй като след няколко дни всичко ще изчезне от само себе си. Вашата задача е само да спазвате хигиената на гениталните органи: редовно измивайте бебето след всяко движение на червата, оставяйте тялото да "диша" чист въздух без пелена. Също така е важно да се спазва техниката на измиване - отпред назад, за да не се внесе инфекция във влагалището.

Ако такова изхвърляне се появи при бебе на 1,5 месеца и не изчезне в рамките на 5 дни, това е причина да се консултирате с лекар. То може да е признак на сериозен хормонален дисбаланс. Има неприятна миризма и зеленикав цвят. Има и зачервяване на влагалището, което се дължи на възпалителния процес.

Симптом № 3

Конвулсии при висока температура (от 38 градуса и повече). Може би това са фебрилни конвулсии, които причиняват неприятен симптом и които ужасяват много майки. Поради рязко повишаване на температурата, детето отмята главата си назад и крайниците му започват да треперят конвулсивно.

Продължителността на такъв пристъп варира от 2-3 до 15 минути. По правило такъв "конвулсивен" симптом се проявява при деца на възраст от 6 месеца до 3 години (по-рядко на 5 години). Това състояние се проявява при 5% от децата поради проблеми в централната нервна система. Не е необходимо да се лекува, просто трябва да изчакате, докато детето порасне.

Първа помощ: поставете бебето на една страна върху твърда повърхност, спуснете брадичката му надолу, така че да не се задави от слюнка или повръщане, отстранете предметите, които могат да наранят детето. По време на такава атака не можете да го държите в ръцете си и да му дадете да пие. За това състояние е добре да се консултирате с лекар.

Симптом № 4

Ръчичките и брадичката на новороденото треперят. Голяма е вероятността това да е неонатален тремор. При кърмачетата нервната система е много чувствителна, те имат повишена възбудимост. Малкото треперене, което се забелязва на ръцете, краката, брадичката, е нормално. По правило това се проявява при деца на възраст от 1 до 3 месеца. Треперене се наблюдава при превъзбудени бебета, когато започнат да нервничат, да капризничат и да плачат.

В педиатрията това състояние се нарича неонатален тремор. Основната причина са проблеми по време на бременността или раждането. Треморът може да възникне и поради липса на кислород или вътрематочна инфекция.

Симптом № 5

Подуто и зачервено място на сгъвката на ръката. По правило това е реакция след ваксинация. С въвеждането на всяка ваксина имунната система започва да произвежда антитела, които убиват заразените бактерии, които са влезли в организма. В тялото на детето се въвежда микроскопична доза от патогенни бактерии, поради което в повечето случаи то страда от това заболяване в лека форма.

Така се изгражда имунитет към определено заболяване. Обрив, зачервяване, лека температура, проблеми с изхождането, липса на апетит, гадене и болки в корема са основните реакции към ваксината.

Най-неприятните прояви се отбелязват след DPT, когато мястото на инжектиране се зачервява и може да достигне 8 см в диаметър. Може също да чувства болка в областта на инжекцията. След ваксинация експертите не препоръчват къпане на детето.

Ако температурата се повиши, трябва да се предприемат действия по свалянето ѝ. Ако се появи обрив по кожата, третирайте тази област с антихистаминов мехлем. По правило последствията след ваксинацията преминават в рамките на 2-3 дни. Ако състоянието на детето се влоши за повече от 3 дни, ако изпадне в летаргия, слабост, треска (над 39,5 градуса), ако има затруднено дишане и преглъщане, спешно трябва да се свържете със специалист.

Симптом № 6.

Очите на мъниците „гледат" в различни посоки. Това може да е физиологичен страбизъм. Често се наблюдава при деца на възраст от 3 до 6 месеца. Факт е, че бебетата имат много слаби очни мускули, плюс това мозъкът им не е развит. Така се оказва, че очите на бебетата гледат в различни посоки. Това обаче не е страшно. С течение на времето, когато детето порасне, всичко ще се върне към нормалното.

Как да му помогнете на първо време? Можете периодично да закачате играчки над креватчето, така че бебето да върти зениците в различни посоки.

Симптом № 7.

Увеличени лимфни възли. Това може да е признак на лимфаденопатия на фона на формирането на имунитета на бебето. По правило увеличаването на лимфните възли при деца под 5-годишна възраст се дължи на производството на защитни клетки - лимфоцити. По време на сблъсъка на тези клетки с нови микроби е възможен процес на възпаление на лимфните възли на шията, под мишниците или в слабините.

Задачата на майките е да контролират появата на лимфни възли, тоест периодично да изследват зоната на възможното им възникване (на завоите на лактите, под ключиците, под и над коленете). Ако детето изпитва болка при натискане на лимфния възел или ако е достигнал размер на грахово зърно, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

На какво да обръщате внимание?

Симптоми, които НЕ трябва да се пренебрегват: твърди и напрегнати мускули в задната част на главата; кожен обрив и треска; необичайна миризма на урината, изпражненията или от устата може да е признак на отравяне, на латентна инфекция или метаболитно разстройство; сухи устни, език, хлътнали очи – това е признак на дехидратация след инфекция.

Източник: Pulse.mail