Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаете за адаптираните млека за бебето: 5 важни фактора

Някои бебета не се разделят с гърдите на мама, докато не навършат две години - това, разбира се, е най-вече психологически момент.

Важен е въпросът: ако по някаква причина не е възможно естественото хранене, как да изберем висококачествена имитация на естествената храна за бебето? Адаптирана, възможно най-близо до майчиното мляко, наситена с витамини, микро и макро елементи. Защото очите на майките стават разногледи пред щандовете с бебешки продукти.

"Взимай по-скъпата и да се тръгваме" - наистина такава фраза може често да се чуе от изнервен татко в магазина. Или: "Видях го в една реклама, казаха, че изобщо не се различава от естествената кърма". Не трябва да избирате така. Първо се консултирайте с вашия педиатър. Лекарят ще ви каже кой тип храна е подходяща за вашето дете. Едва тогава изборът е ваш.

Как да изберете правилната бебешка храна?

Запомнете: Адаптираните храни са базирани на деминерализирана суроватка от краве мляко. Те са леки, хранителни и максимално близки до майчиното мляко. За бебета с непоносимост към кравешкия протеин има смеси от козе мляко. Частично адаптираните смеси са близки по състав до кърмата, но в допълнение към лактозата те вече съдържат захароза и нямат минерално-мастен състав.

Следващите смеси вече са направени от пълномаслено мляко на прах с добавяне не само на захароза, но и на нишесте. Неадаптираните смеси от казеин са за по-големи деца.

Четете състава на храната. На какво да обръщате внимание?

- Количеството протеин. Необходим е за растежа и развитието на бебето. Оптимално ниво: 12-14 грама на 1000 милилитра от готовата смес. В идеалния случай, когато има суроватъчни протеини.
- Наличието на мазнини, по-добри от растителните - благодарение на тях, бебето получава енергия и вещества за развитието на нервната си система. Освен това и калории, което означава засищане.
- Лактозата е основният въглехидрат както в естественото, така и в изкуственото мляко. Тя е отговорна за чревната микрофлора и за още много други неща.
- Минерали и витамини. Съдържат се в абсолютно всички смеси, количеството им практически не се различава, оптималното съотношение е документирано.
- Пребиотици и пробиотици. Те влияят на чревната микрофлора, намаляват риска от хранителни алергии.

С какво да трябва да сте наясно?

Първата закупена смес не винаги ще е подходяща за детето ви. Ако бебето получи обрив или друга алергична реакция, ако започне да губи тегло или спира да наддава, ако спи лошо, ако забелязвате, че има проблеми с изпражненията и отново е гладно почти веднага след хранене, това означава, че тази храна не е подходяща за него.

В същото време "удоволствието" от изкуственото хранене не е евтино. НЕ купувайте още първия път за по-дълга употреба. Първо вземете една опаковка, пробвайте, наблюдавайте детето си и едва тогава се запасявайте.

Източник: wday

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg