Може би: "Мили майки, затворете всички прозорци и не пускайте чист въздух в жилището. Навън е студено, затворете плътно навсякъде. Оставете детето ви да седи възможно най-дълго на задушен, застоял въздух. Това ще ни помогне бързо да вземем надмощие при среща с него."

В крайна сметка май излиза, че най-много се страхуваме от чистия, студен въздух.

Не забравяйте да опаковате добре детето, съветват вирусите. И у дома, и на улицата. Не позволявайте на детето си да събува чорапите и чорапогащниците си у дома. Още от сутринта, веднага щом се събуди, по-добре го облечете с топли дрехи и не гледайте термометъра в апартамента. Спомнете си думите на бабите, че дори при 25 градуса по Целзий на бебето му е студено. Послушайте бабите си, защото техните съвети ни помагат много за настинките. Не позволявайте на детето си да пие хладно мляко. Никога не давайте студена чаша или студена вода в ръцете му. Винаги наблюдавайте детето си. Опитайте се да не допускате контрастни температури в живота на детето.

Свеж въздух

Много е важно да осигурите свеж въздух за детето. Не допускайте въздухът у дома да бъде сух и горещ, защото това ще отслаби лигавиците на дихателните му пътища и вирусите ще го "нападнат" без да срещнат никаква съпротива.

Излизайте на разходки

Дори и когато навън е студено, е добре да излизате на кратки разходки с детето. Още по-добре е, ако бъдете активни и му осигурявате начини за забавление като различни игри, за да бъде то физически активно.

А ето какъв комплект за първа помощ за новородени препоръчват педиатрите да подгответе още преди изписването от родилния дом:

Разбира се, при настинка майката задължително трябва да се консултира с лекар. Когато в дома се появи новородено, започват притесненията на родителите за здравето му. Затова още преди изписването от родилния дом, трябва да се подготви комплект за първа помощ на бебето, в който има основни, универсални средства. Лекарствата ще ви ги предпише само лекарят.

За да съхранявате лекарствата е необходимо да обособите отделно място, например пластмасов контейнер с капак. Удобно е, ако често използвани предмети като, например, памучни тампони или ножици са до масата за повиване.

А ето и примерен списък на комплект от артикули за първа помощ за новородени

Памучна вата, бинт, стерилни кърпички. Ножици с тъпи краища. Термометър за измерване на телесната температура (по-добре е да имате няколко, единият от които да е електронен) и вода. Душ или аспиратор за нос. Изходна тръба за газове. Пипета със заоблен връх - 2 бр.

Антисептици: хлорофилипт (1%), водороден прекис 3%, 5% разтвор на калиев перманганат, фукорцин. Използват се за лечение на пъпната рана до нейното окончателно заздравяване, при различни ухапвания от насекоми, пъпки и др.

Детски кремове, медицински кремове. Антипиретици в течна форма или супозитории. Без да се консултирате с лекар за бебетам можете да използвате само лекарства на базата на парацетамол.

Препарати за нормализиране на чревната микрофлора, за премахване на чревни колики, повишено образуване на газове: готови специални чайове или вода от копър за колики могат да бъдат закупени в аптеката.

Антиалергични лекарства. Капки за нос. Трябва да се използват само след консултация с педиатър. Обезболяващи гелове при никнене на зъби.

Ако детето е болно, тогава е необходимо да повикате педиатър у дома или спешна помощ, в зависимост от ситуацията.

Внимание майки! Самостоятелното даване на лекарства на кърмачета без лекарско предписание може да доведе до най-негативните последици!

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg