Автор
Весела Георгиева

Терапевт: какво ни казват детските рисунки

Рисунките на децата ни могат да ни дадат много ценна информация. На белия лист децата изливат своите усещания, емоции и чувства. Затова рисунките могат да ви дадат ориентир за това как се чувства наследникът ви.


Информацията, която можем да получим само от няколко рисунки, може да се окаже безценна в разбирането на света и начина, по който малкият човек се чувства в него, разказва арт терапевтът, организационен психолог и поведенчески консултант Ивета Рангелова в подкаст.

От значение например са големината на фигурите и мястото, което те заемат.

Когато основната фигура е в центъра на листа, това е знак, че детето усеща увереност и хармония във връзката си със заобикалящия го свят.

Ако самото то се рисува много по-голямо от останалите фигури, това може да бъде знак за липса на авторитети в живота му. Децата имат така наречения "здрав егоизъм" в първите години от живота си, който ги поставя на първо място в техните представи. И това е изключително здравословно да бъде така в този период.

Когато собственият образ е далеч от центъра или силно умален като размер - означава, че детето има усещане за малоценност или отхвърляне от средата, в която се намира.

Когато рисунката заема предимно горната част на листа това разкрива мечтателност, склонност за откъсване от реалността и уверено преследване на собствените цели.

Долната част на листа показва много активно рационално мислене, а също и стремеж към сигурност. Лявата част е запазена за артистчните натури, но също и интровертните нагласи, по-затворените хора.




За терапевтите рисунките дават ценна информация за това как детето се чувства в семейната среда - дали среща трудности, дали е обект на насилие, дали е щастливо, разбрано.

Но рисунките могат да бъдат много ценни и за родителите - по тях можем да се ориентираме в каква посока да работим, за да подобрим средата и живота на наследниците си.