Автор
Ева Лъчезарова

''Стигнахме ли вече?'', или къде да заведем децата през ваканцията

Забавният семеен пътеводител „Стигнахме ли вече?“ може да се похвали с второ преработено издание, допълнено още много страници и над 250 фотографии.

Той дава отговор на вечния въпрос „Къде да заведем децата през ваканцията?”, който много родители не спират да си задават.

Пътеводителят е пълен с полезни и практични съвети за изморени родители и е написан в типичния за своите авторки - Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова забавно-комичен стил. В него можете да откриете интересни забележителности както за децата, така и за родителите, а особено внимание е обърнато и на местата за хранене в различните дестинации - нещо жизнено важно за пътуването с деца.

В „Стигнахме ли вече?“ ще откриете любопитни срещи с кукери, средновековни крепости, хижи, както и пътувания в България и извън страната.



Поговорихме накратко за пътеводителя с Красимира Хаджииванова, която ни сподели любопитности относно неговото написване:

Кой е най-яркият спомен, който пазите от пътешествията, които предприехте, за да напишете книгата?

- Най-запомнящо се беше посещението на Събора на овцевъдите край Арбанаси – определено най-колоритната атракция, а те всички бяха интересни и запомнящи се. Огромно, жужащо множество от весели хора, огромни скари и всякакви видове вкусотии на всяка крачка, страхотна програма, стотици животни, игри, танци, песни, нестинари, средновековни битки и какво ли още не.

Разкажете ни някоя забавна случка от кухнята, случи ли ви се да забравите нещо важно, да объркате пътя?

- Да, и двете. Първото на път за честването на 1000 години Охридска архиепископия - забравихме паспорта на едно от децата, с което пътувахме и се наложи да се върнем до София, а второто дори участва в заглавието на глава – „Да се загубиш в Сърбия“.

Какво сте планирали за идното лято?

- Честно казано, просто вече да стигнем до някъде... Разбира се, трябва да има и море, и малко планина, за да са всички щастливи и накрая, като се върнем от почивката, да си починем и от нея.

Смятате ли, че има дестинации в България, които не са подходящи за деца, ако да кои са те?

- Разбира се – всички места, на които се събират страшно много хора, без да е направена необходимата организация за тяхното посещение. Затова проверявайте предварително дестинациите и събитията, които планирате да посетите. В книгата имаме не една, а цели две глави със съвети.

Кое беше най-трудното нещо, с което се наложи да се справите, докато пишехте книгата?

- Да записваме в реално време, в края на всеки ден от всички тези пътешествия, впечатленията си от деня, за да не ги забравим. Защото обикновено идваше следващият наситен с емоции, гледки и преживявания ден, а след него и още и още.

Какво бихте посъветвали млади родители, които нямат голям опит в пътуването с малки деца, откъде да започнат?

- Да прочетат внимателно нашите Съвети за добро пътуване, както и Съветите за подготовка и екипиране, споделени от специалист по темата – включени са в книгата. И най-важното - да знаят, че всичко минава, включително и крясъците и ревовете в колата.



Какво според вас дава пътуването на децата и колко често според вас е удачно те да пътуват?

- Дава им преди всичко разнообразие, но и познание за света, за хората и местата, на които отиват. Специално в нашата книга сме включили и супер много истории, легенди, обичаи и мистерии, които да ги заинтригуват. Можете да им ги четете преди тръгване, по време на пътуването към следващата интересна дестинация, или след прибиране вкъщи, за затвърждаване на наученото и видяното.

Кой е най-неудобният момент, в който сте чували въпроса “Стигнахме ли вече?”?

- Всеки момент е неудобен, особено когато се повтаря години наред, а самият въпрос - стотици пъти в рамките на едно пътуване.