Автор
Ива Петрова

Важно за здравето ви: Ето как да комбинирате витамини и минерали

Някои витамини и минерали не се комбинират помежду си. Следователно съвместното им приемане може да не доведе до очаквания резултат.

Как правилно да комбинираме основните витамини и минерали, необходими за здравето ни? И кога е най-добре да ги вземаме? Графикът за приемане, дозировката на всякакви лекарства / хранителни добавки, в идеалния случай, се предписва от Вашия лекар. Важно е да запомните, че не всички вещества могат да се комбинират. Но ние често пием витамини с ентусиазъм, без да мислим за факта, че не получаваме никаква полза от това. И така:



Как правилно да комбинирате витамините и минералите?

Витамин D
. Има тонизиращо действие, препоръчва се да се пие сутрин, задължително с мазни храни.

Витамин К
не се приема заедно с витамини А и Е. В Омега-3 е въведен комплекс от токофероли против окисляване (витамин Е), поради което е по-добре този витамин да се приема по различно време с омега-3 мастни киселини.

Витамин Е не се приема с микроелементи, за предпочитане с мазни храни.

Витамин С
има тонизиращо действие, затова се препоръчва да се пие сутрин или на обяд. Комбинира се с всички вещества, особено с микроелементи.



Ммагнезий (Mg)
под всякаква форма, с изключение на малат, се приема през нощта, тъй като има седативен ефект. Малатът, от друга страна, насърчава жизнеността. Въпреки това са напълно възможни парадоксални реакции, когато седативните форми също могат да ободряват, тогава прехвърляме приема на магнезий сутринта.

Желязо (Fe)
. Най-добрият начин за приемане е на празен стомах (ако се понася добре). В противен случай с храна без наличие на калций в храната и без кафе. Не се приема с Mg.

Цинк (Zn).
Произволно през деня, ако стомахът понася нормално - на гладно. Не се комбинира с минералите Ca и Fe. Когато се използва, се препоръчва да се контролира медният индекс.

Калций (Ca)
. Приема се отделно от другите микроелементи (с изключение на Mg, може и с него). В малки дози се усвоява по-добре (по-добре е да се приемат 4 пъти по 500 mg, отколкото 1 път по 2 грама).

B комплекс.
Тези витамини имат тонизиращи свойства, препоръчва се да се пият сутрин. Това не се отнася за витамин B3: той има седативен ефект.

Пробиотици
. 30 минути преди хранене или по време на хранене. Не се приема след хранене (по това време има изключително слаба преживяемост на бактериите).

Четете още: Ето какво се случва с тялото ви, ако всеки ден хапвате бразилски орех