Автор
Ива Петрова

Тримата любовници на кралицата: Мъже, за които се подозира, че са имали връзка с Елизабет II

Бракът на Елизабет II с принц Филип е може би един от най-крепките съюзи в историята на британската монархия. Височайшата двойка споделя живота си в продължение на 74 години, докато смъртта на принца-консорт не ги раздели... Говори се обаче, че в сърцето на кралицата е имало повече от един мъж.

Най-дългогодишният кралски съюз в историята се разпадна заради смъртта на Филип – той си отиде на 9 април 2021 г. на 99-годишна възраст, няколко месеца преди стогодишнината си. Потънала в траур, обществеността забрави за някои проблеми между двойката през годините – опити за "бягство" от двореца към свободен живот, грешките на младостта и дори изневерите на двамата, за които се носели слухове, но за които така и никой не говорел.

Елизабет II обаче остана непоклатима – тя не допусна любопитните погледи да навлязат в личното ѝ пространство, нито пък позволи и най-малките нередности в отношенията ѝ със съпруга ѝ да разклатят устоите на брака ѝ. Въпреки това тя е имала какво да крие! Или поне такава е мълвата. Слуховете дори стигнали дотам, че един от синовете на Елизабет изобщо не е роден от Филип.

Ето за кои мъже се говори, че са били покорени от чара на кралицата и са имали пламенни отношения с нея:

Хю Фицрой – първа страст

Преди сериозната връзка с Филип кралицата е била увлечена от обаянието на Хю Фицрой – млад мъж с благородна кръв, произхождащ от най-високите кръгове на обществото.

„Обсъждахме Хю и други мъже. В интимната обстановка на нейната спалня разговаряхме по-свободно от всякога, защото тя по природа е много сдържана, но днес реши да се отвори напълно към приятелката си“, припомня откровенията на Елизабет нейната тогавашна приятелка Алатея Фицалан Хауърд, с която кралицата споделя своите сърдечни преживявания.

Хю също имал чувства към Елизабет, но между двамата така и не се случило нищо повече от един обикновен флирт. Липсата на инициатива от страна на младия мъж отваря път на Филип към сърцето на кралицата.

Лорд Порчестър – приятел от детството (или нещо повече)

View post on Instagram
 

Между Елизабет и Филип обаче имало друг мъж. Хенри Хърбърт, известен още като лорд Порчестър, известен още като Порчи, бил един от най-близките приятели на Елизабет в продължение на много години – двамата израснаха рамо до рамо и прекарали цялото си детство заедно.

Какво още обаче било необходимо, за да пламне страст между стари познати? Разбира се, общи интереси. За Елизабет и Хенри такава се оказала любовта им към конете. Кралицата обичаше ездата и дори мислеше за развъждане на коне (но кралските задължения не ѝ оставиха време за това), а верният Порчи се ангажирал да ѝ помогне по този въпрос – той станал неин личен мениджър на състезанията. Казват, че в двореца дори е имало отделна специална телефонна линия, чрез която Порчестър винаги можел да говори с Елизабет... Дали обаче само за коне?

Двойката често изчезвала от хиподрума и яздела коне в околностите на двореца – отвън всичко изглеждало толкова романтично и подозрително, че се разпространили слухове, че бащата на принц Андрю е именно Хенри, а не Филип!

Въпреки това, един от експертите на кралското семейство, Кейт Уилямс, възмутено отрича тези слухове:тя е сигурна, че кралското семейство винаги е имало място за топло приятелско общуване, което не позволявало съвместното обучение на коне да се превърне в нещо повече.

Патрик Планкет – опора в трудни моменти



Патрик Планкет влязъл в кралския дворец благодарение на баща си, който бил приятел с крал Джордж VI – баща на Елизабет II. Именно той започва да помага на младия Патрик, когато остава сирак на 15-годишна възраст, след като е загубил и двамата си родители. Планкет успяld да завърши престижния колеж Итън и да си намери работа в двореца – през годините на вярна служба той израства от адютант до главен конник. И близък приятел на кралицата.

Задълженията на Патрик включвали почти ежедневна помощ на Елизабет II. И тя наистина оценявала такива служители като Планкет – внимателни, чувствителни, с отлична памет и невероятна интуиция. По това време дворецът бил разкърсван от слухове за предателството на Филип – тогава през 1956 г. принцът консорт заминал на кралско турне и, както казвали злите езици, си намерил любовница, заради която не искал да се върне във Великобритания. И Планкет се възползвал от тях, като насочил целия си чар към кралицата, в която бил влюбен.

Тогава, според някои кралски биографи, кралицата се поддала на ухажването на Планкет и – кой знае – завързала любовна афера с него. Дори има мълва, че не Порчестър, а Планкет бил баща на принц Андрю. Но, разбира се, доказателства за това така и нямало. С изключение на едно нещо – почестите, с които Елизабет обсипала своя любим приятел на погребението му...

Патрик Планкет починал от рак на черния дроб през 1975 г. и кралицата изпратила своя верен слуга толкова тържествено, сякаш погребвала монарх. Освен това самата Елизабет написала некролога и казвала, че никой не може да замени Планкет.

Можете да тълкувате думите и действията на кралицата по различни начини, но едно е ясно – въпреки изобилието от слухове и клюки тя успява да запази репутацията си и с достойнство и чест да носи кралската корона на главата си до смъртта си.