Автор
Теодор Муховски

Адвокат: 10 практични съвета как да се подготвите за развод

Ако сте попаднали на тази публикация, тогава вероятно сте се замисляли за развод. Убедени сте, че бракът ви не върви от известно време и това не е просто временна криза. Може би сега е моментът да помислите дали нещо толкова сериозно като развода е правилният ход за вас.

Трябва да знаете, че разводът е процес, който трябва да се подготви много добре. В крайна сметка никой не иска да бъде изненадан от хода на съдебното заседание или от действията на противниковата страна.

Понякога може да изглежда, че подаването на молба за развод е първата стъпка, която трябва да предприемем, за да започнем делото. Това е колкото вярно, толкова и грешно.

Ако погледнем от процесуална гледна точка, подаването на молба за развод всъщност задейства съдебния процес. Да не забравяме обаче, че същинското бракоразводното дело започва много по-рано.
Много хора идват при адвокат за съвет малко след като са решили да се разделят със съпруга или съпругата си или дори по-рано, когато например са открили изневяра и още не знаят дали това е краят или все още си струва да простят . Доста хора първо искат да знаят какво включва разводът, колко време отнема, как да го получат и как изглежда делото в съда.

Тази публикация ще ви подготви, ако сте решили да заведете дело. Тук ще намерите 10 практични съвета как да се подготвите за развод в съда. Запазете я и я споделете – може да ви потрябва във всеки един момент.



1. Помислете дали това наистина е краят

В много случаи, когато съпрузите решат да се разведат, те са толкова негативно настроени един към друг, че вече не помнят добрите моменти в брака си. Нещо повече, може би никой от тях не може да си спомни кога и по каква причина са спрели да се разбират.

Когато планирате дело за развод, трябва да погледнете малко назад, за да се подготвите за въпросите на съда:

- бракът по любов ли е;
- откога бракът куца;
- защо брачните отношения са започнали да се влошават;
- стартирали ли сте брачна терапия, за да спасите връзката си;
- вече не виждате ли шанс да се върнете при съпруга или съпругата си.

Съдът задава по тези въпроси, защото трябва да провери дали сте убедени, че разводът е правилното решение, че сте го обмислили внимателно и че е минало достатъчно време, за да се каже, че раздялата е окончателна.

Ако не сте напълно убедени, че с брака ви е свършено, терапията за двойки може да бъде последното ви средство за спасение. Ако често спорите или се чувствате безразлични един към друг, терапевт може да ви помогне да стигнете до източника на вашите конфликти и да намерите начин да постигнете споразумение. Знайте, че терапията е дългосрочен процес, не очаквайте чудеса след първата среща. Дайте си повече време за възстановяване на връзката. Ако и това не помогне, предприемете по-нататъшни стъпки към развод.

2. Преценете дали е настъпило трайно и пълно разпадане на брака

Условието за развод е настъпването на трайно и пълно разстройство на брака. Това означава, че между съпруга и съпругата всички връзки, които съставляват брака, т.е. духовни, физически и икономически (пълно разпадане), са преустановени.
Освен това, състоянието на пълно разпадане трябва да съществува достатъчно дълго, за да може бракоразводният съд да се убеди, че вече е невъзможно да се поправят брачните отношения (постоянен разрив).

Няма законова разпоредба, която да уточнява колко време трябва да съществува пълен срив. Средно се приема, че това са поне 3 месеца.

Времето е от съществено значение в това отношение. Ако от раздялата ви са минали само няколко седмици, може да се окаже, че този период е твърде кратък, за да се говори за разпадане на брака, а кризата между съпругата и съпругата все още може да бъде разрешена. Понякога изглежда, че наистина е настъпил пълен срив в живота, защото например съпругът е изневерил, но трябва да се замислим дали няма шанс да му се прости и да се поправят брачните и семейните отношения.



3. Говорете за развода с половинката си

Особено когато мислите за развод без вина, добра идея е да информирате другата страна за решението си. Има много неща, които можете да опитате да обсъдите и уредите спокойно в разговор със съпругата или съпруга си. Благодарение на това делото за развод може да стане формално и без излишни сътресения.

Опитайте се да установите правила за раздяла:

- решете дали да се разведете без присъда за вина или с присъда за нея,
Ако имате деца:
- определете с кого ще живеят след развода и колко често другият родител ще може да ги вижда,
- какъв размер на издръжката ще бъде подходящ, за да отговори на нуждите на вашите деца,
- направете план за отглеждане на децата в бъдеще,
- помислете за подялбата на имуществото след развод.

Ако успеете да обсъдите горните проблеми и да постигнете споразумение, разводът ви ще протече по-бързо и по-гладко. Освен това ще ви позволи да поддържате по-добри взаимни отношения в бъдеще.

4. Разкажете на децата си за развода

Това е особено важно, ако имате общи непълнолетни деца. Трябва да предупредите децата си за раздялата и да ги подготвите по правилен начин.
Те не трябва да бъдат изненадани от раздялата на родителите си, а трябва да бъдат информирани за промените и да бъдат подготвени за тях.

Ако в хода на доказателственото производство се окаже, че разводът на родителите няма да се отрази негативно на децата и те са свикнали с новата житейска ситуация, съдът ще постанови решение за прекратяване на брака.

Не забравяйте, че не можете да скриете от съда, че детето не знае за развода или е приело лошо тази информация - съдът може да ви изпрати пробационен служител, който да го провери. Ако пробационният служител има съмнения относно готовността на детето за развод, той ще докладва това на съда в своя доклад.



5. Мислете за въпросите, свързани с децата

Ако имате съвместни непълнолетни деца, решението за развод в съда не може да се ограничи само до разтрогването на вашия брак. Съдът също така е длъжен да решава въпроси, касаещи вашите общи непълнолетни деца, като: родителски права, контакти и издръжка.

Родителска власт

Родителската отговорност е способността да се решават делата на детето. Най-често в бракоразводните дела срещаме два модела на упражняване на тази власт:

1. Оставяне на родителските права и на двамата родители в текущия обхват.

Това означава, че родителите, въпреки развода, все още са в състояние да вземат всички решения относно делата на детето заедно; това е така, когато родителите, въпреки раздялата си, са еднакво заинтересовани от детето и неговото възпитание и могат да общуват в това отношение.

2. Поверяване на упражняването на родителските права на един от родителите и ограничаването им до другия родител да взема решения по важни въпроси на детето.

Това означава, че родителят ще може да взема решения по въпросите на детето, посочени в решението, заедно с другия родител (напр. избор на училище, медицински операции, пътувания в чужбина) и няма да бъде искано мнението му по други въпроси (напр. избор на извънкласни дейности).

Помислете дали родителят, който няма да живее с детето ежедневно:

- се интересува от делата на детето (пита за неговото здраве или напредък в обучението),
- допринася за разходите за издръжка на детето,
- прекарва време или търси контакт с детето.

Ако отговорът на горните въпроси е „да“ и можете да общувате, когато става въпрос за вземане на решения относно детето, тогава съдът най-вероятно ще остави родителската отговорност и на двамата родители

Ако, от друга страна, един от родителите пренебрегва връзката с детето, рядко се интересува от неговите дела или не допринася за издръжката му, може да е разумно да се ограничи родителската му власт над детето.

Контакти

Когато се подготвяте за развод, трябва да имате предвид честотата и формата на контакт между родителя и детето. Дали ще вижда детето само през почивните дни или и през седмицата и как всеки от вас ще прекарва времето си с детето на празници и уикенди.

И накрая, необходимо е да се анализира дали нищо не пречи на родителя да вижда детето сам извън мястото на пребиваване на сина или дъщерята.

Когато пишете молба за развод за контакт, помислете за:

- как са напреднали тези контакти досега,
- каква е системата на работа на родител, който не живее ежедневно с детето,
- как изглежда училищният график на детето (може ли родителят да го вземе от училище след часовете),
- в колко часа се провеждат извънкласните дейности, които посещава детето (възможно ли е да се срещат в деня на тези дейности),
- как детето може да прекара ваканцията с родителя.

Издръжка на дете

Молбата за развод трябва да включва искане за издръжка на дете. За да определите стойността на дължимата издръжка за вашето дете, изчислете разходите за неговата издръжка и възпитание:

- разберете какви са основните разходи за вашето дете (напр. за жилище, облекло, храна),
- разберете колко струват допълнителните дейности, които вашето дете посещава (спорт, език, музика),
- проверете какви са разходите, свързани със здравето на вашето дете (напр. посещения при специалисти, скоби),
- определете колко ще струват летните или зимните лагери, на които планирате да изпратите детето си.

Не забравяйте, че ако срещате трудности във взаимното разбиране по отношение на проблемите на детето и това е продиктувано от взаимно нежелание, винаги можете да използвате подкрепата на терапевт.

Може би това ще ви помогне да се приспособите към новата ситуация, в която вече няма да сте женени, но все пак ще сте родители на детето си. Благосъстоянието на детето трябва да бъде най-висшата ценност за вас, за което трябва да си сътрудничите.

6. Съберете доказателства за вина за развод

Ако решите да се разведете с признаване на вина, не забравяйте, че тя трябва да бъде доказана в съда с подходящи доказателства. Съдът може да не повярва на думата ви, особено ако съпругът ви се признае за невинен.

Вината на съпруга трябва да бъде доказана в съда.

Например, нека приемем, че изневярата на съпруга е довела до разпадането на брака. Вината в това отношение може да бъде доказана с всякакви налични доказателства, напр.

- показания на свидетели, които ще потвърдят, че са видели съпруга с неговата любовница / любовник,
- разпечатки на текстови съобщения или комуникатори с любовно съдържание, адресирани до любовник,
- техни снимки заедно,
- детективски протокол, съдържащ описание на срещата и илюстриращ снимковия материал.



7. Събирайте доказателства по спорни въпроси

Когато не сте съгласни със съпруга или съпругата си относно избора на модел на родителски права, честотата на контактите или размера на издръжката на детето, вероятно ще се изправите пред съдебна битка по тези въпроси. За да се подготвите за нея, трябва да съберете доказателства, които ще подкрепят вашата версия. Най-често срещаните доказателства в бракоразводните процедури са:

- показания на свидетели, които имат познания по темата (напр. членове на семейството, приятели, учител на детето),
- разпечатки на имейли, текстови съобщения, аудио записи или снимки,
- документи (напр. фактури, сертификати),
- становище от анкетата на Експертния екип от съдебни специалисти.

Ако очаквате да се борите за децата, трябва да съберете доказателства, които подкрепят вашата история.

Ако подозирате, че ще има борба за родителски права, трябва да съберете доказателства, че родителят:

- интересува се от детето;
- занимава се с неговите дела;
- ходи с него на лекар.

В ситуация, в която не можете да се споразумеете за контакт с детето, съберете доказателства, които показват, че:

- търсите контакт с детето си, но вашият съпруг не е съгласен за това
- насърчавате съпруга си да се свърже с детето, но той го игнорира
- уговаряте времето за контакт, но една от страните не спазва тези уговорки.

Когато става дума за родителски права или контакти, съдът може да насочи Вас и Вашето дете за педагогическо и психологическо изследване, извършено от консултативен екип от съдебни специалисти.

Ако издръжката на детето е в центъра на вашия развод, трябва да сте готови да се противопоставите на обвиненията на другата страна. За целта на първо място трябва да знаете какви са нуждите на детето и колко струва тяхното покриване.

8. Потърсете правен съвет

Без значение на какъв етап сте от подготовката на бракоразводното си дело, винаги можете да се консултирате с адвокат преди да подадете молба за развод в съда. Ако направите грешка при писане на делото, адвокатът ще го хване, преди да отиде в съда.

Струва си да се обърнете към специалист, когато имате някакви съмнения относно вашето дело за развод.

Той ще прецени:

- дали във вашия случай е налице трайно и пълно разстройство на брака,
- кой вариант на упражняване на родителските права е по-подходящ във вашата ситуация,
- какви разходи за издръжка на дете са включени в издръжката,
- какви са шансовете да се разведете само по вина на съпруга си.

Най-добре е да се консултирате с адвокат, преди да подадете молба за развод в съда.

Не забравяйте, че ако някой ваш близък е бил разведен и ви дава съвети относно бракоразводните процедури, това може да бъде пагубно. Дори вашите ситуации да са сходни, може да има разлики в детайлите, които в действителността на съда може да са много подходящи за вашата ситуация.



9. Попълнете необходимите данни и документи

Към молбата за развод следва да се приложат копия от актове за гражданско състояние:

- брачен договор;
- удостоверения за раждане на общи непълнолетни деца.

Запомнете, че ще ви е необходим и настоящият адрес на ответника, за да заведете дело. Ако искате съдът да събере показания от свидетели по делото, трябва да посочите техните адреси, за да може съдът да ги призове на заседанието.

Проверете каква е съдебната такса за молба за развод. Към исковата молба се прилага доказателство за превод на таксата или квитанция от касата на съда, потвърждаваща плащането, или разпечатка от електронния печат на съда.

10. Напишете молба за развод

Ако вече сте обмислили всички въпроси, свързани с вашия развод, можете да започнете да пишете молба.
Делата за развод се разглеждат от окръжните съдилища, така че там трябва да подадете своя иск. В съдържанието на исковата молба трябва да посочите ищеца и ответника, да напишете какво искате и как мотивирате искането си. Исковата молба трябва да бъде подписана и представена в съда в два екземпляра.

Надяваме се някои от тези съвети да са ви били полезни.

Моля, напишете в коментар, ако се сещате за още нещо, за което не сме ви уведомили. Споделете тази публикация ако смятате, че би била полезна на някого. Може пък да го спасите от развод.


Четете още: Дами, мъжете мразят тези пет женски качества