Автор
Антония Дамянова

Вълнуващата история на двама служители на МВР и бъдещи родители, чийто живот рязко сменя посоката

Това е историята на Юлиана и Силвестър - една млада семейна двойка, която разказва за трудния път да се сдобият с дете. И двамата са служители на МВР, за които носенето на униформата е гордост и чест. С много труд, нерви, безсънни нощи и дни, в които на дъното, двамата успяват да изплуват и мечтата им вече е факт! Но нека да се запознаем с цялата им вдъхновяваща история:

Пътят, който извървяхме с любовта на живота ми, за да стигнем до момента, в който решихме да имаме детенце, беше дълъг и осеян с трудни решения и много труд! Винаги сме имали обща представа за това какво трябва да представлява един дом и едно семейство.

Живяхме 5 год. в нашата прекрасна столица – София, но все нещо ни липсваше. Вечер си лягахме и си мечтаехме в бъдеще да можем да осигурим дом и детство на детето ни, такива каквито сме имали самите ние в родните ни градове – Ардино и Кюстендил. Мечтаехме да израсне безгрижно, тичащо по двора на семейната ни къща, далеч от сивотата и забързаността на големия град. На теория всичко изглеждаше толкова просто, но всъщност не беше.



Като служители на МВР винаги сме били подценявани относно това доколко можем да си позволим "живот от приказките" и да се измъкнем от мрачното ежедневие, с което се сблъскваме всеки ден. Размишлявахме дълго как можем да постигнем целите си, дали да изоставим работата си, за която сме мечтали от деца, в името на пари, или да заминем със същата цел в чужбина..., но как можеш да оставиш нещо, което обичаш толкова много, а именно България и униформата, която бяхме решили да носим с толкова много любов и страст!

Всичко това доведе до решението, животът ни рязко да завие в друга посока и да сменим града, в който живеем. И така започна нашето приключение и местенето ни в коренно различен град, а именно град Кърджали. Решихме да се заемем със сложното начинание да изградим дома, който толкова съкровено искахме! И ето – с много труд, нерви, безсънни нощи и дни, в които бяхме на дъното – успяхме, и мечтата ни вече е факт! Изпълнихме това, за което бяхме дошли, и най-накрая дойде време семейството ни да се увеличи. Така се появи и нашата малка точица. Желана, чакана и толкова мечтана.



Как си представям бъдещето с моето дете?

Като деца на щастливи до ден днешен родители, със съпруга ми винаги сме мечтали детето ни да израсне в същата среда, в която сме имали късмета и щастието да бъдем ние. Сплотеност, любов и спокойствие са нещата, които винаги са съпътствали живота ни като деца, и това е висшата цел, която искаме до постигнем като родители. Искаме да научим детето ни на първо място да бъде добър човек и да вярва, че с малко търпение и много труд всяка мечта може да стане реалност! Искаме да му осигурим нужното образование и да остане да се развива тук, в България, защото няма по-хубаво място от родното! Ние, младите, сме длъжни да останем тук и да се стараем ежедневно да променяме ситуацията в България към по-добро, а не да бягаме в опит да спасим себе си! Длъжни сме да възпитаваме децата си с любов към страната ни и с хъс да я направят едно по-добро място за живеене! И точно това възнамеряваме да направим!

Има ли нещо друго, което искате да споделите с нас?

Благодарение на вашата прекрасна кампания и решението ни да участваме в нея, създадохме и запечатахме много красиви и забавни спомени с опитите ни да заснемем снимките, нужни за участие! Не се застопорява и вдига лесно 60-килограмово куче в буйна, "тийнейджърска" възраст! Хаха! Благодарим Ви, че правите живота по-цветен!

Какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца?

Като бъдещ юрист, лично мое мнение е, че финансовият елемент е най-голямото препятствие пред бъдещите родители. Недостатъчната обезпеченост на майката и нейната рожба, особено през втората година от майчинството, е страх, който всеки бъдещ родител изпитва. Чисто законодателно, положението по този въпрос се подобрява и върви в правилната посока. Дано тази тенденция се запази и в бъдеще!



Историята на Юлиана и Силвестър е част от кампанията на ДНК – “Направи го сега”, която е насочена към образованите и икономически активни млади българи, които рядко получават подкрепа по отношение на отглеждането на своите деца.

Ако сте заченали своето бебе през 2023, запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история, заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2024 г.

Четете още: Смелостта да градиш бъдеще в България: Историята на едно младо семейство, което избра да отгледа децата си в родината